• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

Meg lehet-e szabadulni a krónikus hátfájástól?

Egészségmagazin 2020.12.18 Forrás: Fájdalomközpont
Meg lehet-e szabadulni a krónikus hátfájástól?

Sok esetben érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni.

Gyakorlatilag a modern életforma, az ülő életmód egyik velejárója a hátfájdalom. Ám míg például egy-egy rossz mozdulat miatti akut fájdalom viszonylag hamar elmúlhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia - és a HKO / TCM szakorvosa igyekezett az elkeseredett betegeket megnyugtatni: a hónapokig, évekig tartó fájdalomtól is meg lehet szabadulni.

Mennyi idő után beszélünk krónikus fájdalomról?

A hátfájással küzdők közül sokan érezhetik úgy, hogy egy örökkévalóság óta fáj a hátuk. De vajón orvosi értelemben mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

- A heveny vagy akut fájdalom legfeljebb 6 hétig tart.

- A szubakut probléma időtartama 7-12 hét.

Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. Amerikai kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét szerették volna meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Érdekes módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Hátfájás – alvászavar - depresszió

A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén akadályozza a pihenést. Az emiatt állandóvá váló kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat és egyre reménytelenebbé válik az aktív élet. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni – magyarázza dr. Arnold Dénes Arnold. - Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

Sok esetben érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.

Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén kezelés, a lágylézer, a neurálterápia és az orvosi akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.

Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornával, speciális mozgásterápiával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Arnold doktor szerint tehát nem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Legolvasottabb cikkeink