• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

Egészségmagazin 2019.12.16 Forrás: Budai Allergiaközpont
Meglepő okok a tüsszögés hátterében

A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögés rohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki.

Nátha, megfázás, légúti betegségek gyakori velejárója, de akár önmagában, egyéb tünet nélkül is jelentkezhet. Sok esetben pedig akár hetekig is húzódhat a bosszantó tüsszögés. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa  összefoglalta, mi okozhatja és mit tehetünk ellene.

Főként reggel tüsszög?

Az első tisztázandó kérdés, ami már önmagában is sokat elárulhat a kiváltó okról. Ha valaki rendszeresen a reggeli órákban, ébredést követően tüsszög, akkor a háttérben akár poratka allergia is állhat. Ezek az apró, szabad szemmel nem látható élőlények ugyanis előszeretettel költöznek az ágyunkba - párnába, matracba – így egész éjjel belélegezve őket, nem csoda, ha éjjel vagy a reggeli órákban tüsszögésre ébredünk. Előfordulhat, hogy a kiváltó ok mégsem allergia, ilyenkor vazomotoros nátha is lehet a háttérben, a tüsszögés oka ez esetben a hideg levegő, vagyis a meleg ágyból a hűvösebb szobába kikelve tüsszögni kezdünk, de ez történik akkor is, ha a lakásból kilépve a hidegben tüsszögés roham tör ránk.

A lakásban jelentkeznek a tünetei?

Ha rendszeresen a lakásba lépve tör ránk a tüsszögés, akkor érdemes szétnézni, hogy mi lehet a környezetünkben, ami kiváltja. Olykor elég lehet csak az illatosítótól megválni, de előfordulhat, hogy túl száraz a levegő, ami irritálja a nyálkahártyát, ezáltal tüsszögést okoz. Megeshet az ellenkezője is, a magas páratartalom penészesedéshez vezethet, ami allergiás tüneteket okozhat. Penész nemcsak a vizes helyiségekben jelentkezhet, hanem a lakás bármely pontján, különösen az északi falakon, a sarkokban, a hőhidak mentén.

Milyen gyógyszereket szed?

A magasvérnyomás gyógyszerek, a fogamzásgátlók és a nem-szteroid gyulladáscsökkentők is okozhatnak kellemetlen tüneteket, nemcsak tüsszögést, de tartós orrdugulást is. Szintén ez lehet a következménye, ha valaki nem fordul idejében orvoshoz elhúzódó tüneteivel és emiatt túlzásba viszi a recept nélküli orrspray, orrcsepp használatát. Az orrcsepp-függőség akár az orrnyálkahártyát is tönkreteheti.

Meglepő okok a tüsszögés hátterében

• Ha a nap folyamán többször is tüsszögés roham jelentkezik, akár a testápoló, parfüm vagy az öblítő illatanyagai is okozhatják azzal, hogy folyamatosan irritálják az orrnyálkahártyát.

• A hideg mellett a napfény is képes tüsszögést kiváltani, ezt fotikus tüsszögésnek nevezik, felmérések szerint minden ötödik embernél jelentkezik, ha a Napba néz.

• Edzés, fizikai aktivitás során fellépő tüneteket okozhat az EIR (excercise induced rhinitis) nevű betegség, ilyenkor allergológus tud gyógyszereket ajánlani, amivel megelőzhető a tüsszögés roham.

• Ha evés közben jelentkezik tüsszögés roham, lehet önálló kórkép – étel indukálta rihinitis – de ha egyéb panaszok, például orrdugulás, ajakduzzanat, viszkető érzés a szájban, hasfájás, hányinger is társulnak hozzá, akkor fontos kivizsgálni, nincs-e például hisztamin intolerancia vagy keresztallergia, esetleg ételallergia a háttérben.

„A krónikus panaszokat semmiképp se hanyagoljuk el, ha visszatérő tüsszögés rohamoktól szenvedünk, vizsgáltassuk ki, mi okozhatja. Allergia esetén hosszú távon is biztonsággal használható készítményeket tudunk ajánlani a tünetek ellen. Nem allergiás eredetű panaszok hátterében gyakran az orrmelléküregek krónikus gyulladása áll. Ilyenkor további vizsgálatokkal tudjuk felderíteni és kezelni a kiváltó okot.”

Legolvasottabb cikkeink