• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megszületett a második D-vitamin Konszenzus

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A napfényvitaminnak is nevezett D-vitamin pótlásának kérdése társadalmi üggyé vált.

A magyarok immár sokkal jobban odafigyelnek a D-vitamin pótlására annak a kampánynak köszönhetően, amely mögé több mint tucatnyi orvosszakmai szervezet sorakozott fel, a helyzet azonban még mindig messze van az ideálistól. A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első országos, reprezentatív, D-vitamin-szintet mérő kutatásának eredményei szerint tél végére a magyar felnőtt lakosság 94 százaléka D-vitamin hiányos, azaz a D-vitamin szintjük nem éri el az ideális értéket, míg 69%-uknál a minimális szintet sem éri el. Ez derült ki többek között azon a kerekasztal beszélgetésen, ahol a szakemberek közzétették a 2. D-vitamin konszenzust és a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) bejelentette, hogy megalapítja a Bossányi Ada-díjat.

Az elismerést kétévente ítélik majd oda egy olyan civil, beteg-szervezeti vagy társadalmi szervezetnél dolgozó személynek, aki kimagasló eredményekkel járó tevékenységet végzett a csontritkulásban szenvedők érdekében. Díjazzák a média egyik képviselőjét is, aki írásaival, riportjaival sokat tett a betegekért. A MOOT a díjjal Bossányi Ada főorvosasszonynak állít emléket, elismerve azt a hihetetlen munkát, amit a szakember a csontritkulásban szenvedők érdekében tett.

– Életünk első három évtizede kiemelkedően fontos időszak a csontritkulás szempontjából. Ilyenkor formálódik és fokozatosan növekszik csontjaink mérete, ásványianyag-tartalma. Harminc éves kor körül jön létre a csúcs-csonttömeg, amit még egy teljesen egészséges ember életében is fokozatos és állandó csontvesztés követ. Nem mindegy, mekkora csontmennyiséggel vágunk neki ennek az időszaknak. Az első három évtizeden belül is kiemelt jelentősége van az első három életévnek – hívta fel a figyelmet Prof. Szekeres László, a MOOT elnöke.

– Rendkívül fontos már kora gyermekkorban biztosítani a csontok egészséges fejlődéséhez szükséges testmozgást és a megfelelő mennyiségű kalciumot, D-vitamint, az első 1000 nap ugyanis kulcsfontosságú a későbbi egészség szempontjából – magyarázta Dr. Takács István, a Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület elnöke.

– A megfelelő kalcium- és D-vitamin bevitel befolyásolják a felnőttkori csontritkulásra való hajlamot. Mivel a D-vitamin segíti a csontok szilárdságához elengedhetetlen kalcium felszívódását, az alacsony D-vitamin szint egyértelműen a csontritkulás rizikófaktora. A D-vitaminnak emellett számos egyéb élettani hatása is van, hozzájárul például az immunrendszer megfelelő kialakulásához és a sejtfejlődéshez. Sokat segíthetünk a felnövekvő generációknak, ha megfelelő táplálkozással és életmóddal folyamatosan biztosítjuk a gyerekek számára szükséges D-vitamin szintet. A most nyilvánosságra hozott konszenzus ajánlása alapján csecsemő és kisgyermekkorban a pótlás megfelelő minőségű, D-vitamint tartalmazó tápszerekkel és gyerekitalokkal is megoldható – magyarázta a szakember.

A D-vitamin-hiány következményeivel küzdő legnagyobb magyarországi orvos társaságok közös konszenzust dolgoztak ki a D-vitamin-hiány jelentőségéről, felismerési lehetőségeiről, a prevenció és a kezelés javasolt módjairól. A társaságok szakmai irányelvei mellett ennek a konszenzusnak az eredménye iránymutatást ad a gyakorló orvosoknak a D-vitamin-hiány megelőzéséhez és kezeléséhez. Emellett szeretné ráirányítani a szakmai döntéshozók és a laikus közönség figyelmét a probléma fontosságára.

Javaslatok a D-vitamin-hiány megelőzésére gyerekeknek és felnőtteknek.

Legolvasottabb cikkeink