• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi micsoda a kozmetikai termékekben?

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A kozmetikumok gyakran előforduló összetevőiről: károsak vagy nem károsak?

A kozmetikumok összetevői közt sok rövidítés, idegen nyelvű, vagy csak a kémiában jártas egyének számára felismerhető név szerepel. Az alábbiakban Peterman Krisztina, a Dermatica kozmetikusa mondja el három összetevőről a fő tudnivalókat.

- Tapasztalatom szerint sok tévhit kering a köztudatban, emiatt fordulhat elő, hogy alaptalan félelmek miatt mondunk le egy-egy valóban hatásos kezelésről, vagy termékről. Emellett persze vannak olyan hatóanyagok is, melyeket egyértelműen kerülni kell, de ha bizonytalanok vagyunk, kérjük inkább szakember segítségét.

PEG
A polietilén glikol olyan adalékanyag, melynek több alszármazéka van, ezeket számokkal jelölik. Felhasználása megosztja a közvéleményt, bőrre gyakorolt hatása miatt gyakran kerül viták középpontjába. Konkrét mérgező hatása ugyan nincs, de úgy tartják, hogy a kőolajból szintetizált vegyületek nem tesznek jót a bőrnek. Ez azonban nem minden esetben igaz, a PEG-ek egy részét ugyanis természetes olajokból - például mandula, ligetszépe, kókusz – készítik.

Hatása:
- a kozmetikumokban található PEG-ek a bőrt áteresztővé teszik, így könnyebben bejutnak a hasznos – és az esetleges káros anyagok is.
- sűrítő, állományjavító, nedvességmegtartó, így megakadályozza, hogy a kozmetikum a tégelyből elpárologjon, vagy kiszáradjon.

Paraffinum liquidum
Sokan vitatják az ásványi olajokból készült termékek kozmetikai felhasználásának létjogosultságát. A paraffinum liquidum kőolajszármazék, pakurából nyerik. A kozmetikai ipar fontos alapanyaga, felhasználása sűrűségétől függ.

A következőkben összegyűjtöttük a paraffin pozitív és negatív hatásait:

 Nem szívódik fel, mert nem bőrrokon  

Ez a tulajdonsága azonban kimondottan előnyére válik, ha naptejekbe kerül és így biztosítja a vízlepergető hatást.

 A bőrön vízzáró réteget képez.  

Az előbbiekben említett naptejek mellett ezért hideg, szeles időben is jó hasznát vesszük, így ugyanis az időjárás viszontagságainak ellenálló krémet kaphatunk.

 Elzárja a pórusokat, mitesszereket képez.  Sokan nem fordítanak kellő figyelmet az esti bőrápolásra. Ez a kellemetlen mellékhatás megelőzhető, ha lefekvés előtt alapos lemosást követően arctej és tonik használatával eltávolítjuk szennyeződéseket, naptejet, a védőkrémet, sminket. 
   
 Nem engedi lélegezni a bőrt.  Így csökkenti a láthatatlan vízleadást, késlelteti az öregedést.
 Bőrgyulladást idézhet elő.  Egyéntől függően ez bármilyen összetevőnél előfordulhat. A natúrkozmetikumokban található illóolajokra is jelentkezhet érzékenység.

Propylparaben
Kémiai vegyület, tartósítószer. Gomba- és vírusellenes hatása van, így meggátolja a penészedést is, valamint szavatosságot biztosít a terméknek.

Míg az előző két anyag megítélése lehet változó, a propylparabenek egy csoportja egyértelműen a káros összetevők közé sorolandó. A parabének a kozmetikumok egyik leggyakrabban allergiát és gyulladást okozó alkotóelemei. Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010-ben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól. Eszerint csak a hosszabb láncú szénvegyületek jelenthetnek veszélyt, mivel ösztrogénszerű viselkedésük következtében károsíthatják a hormonrendszert. Az etil-metilparabének viszont adott koncentrációban biztonsággal alkalmazhatóak.

Legolvasottabb cikkeink