• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Miért érezheti úgy, hogy refluxa rosszabbodik a nyáron?

Egészségmagazin 2024.07.12 Forrás: Gasztroenterológiai Központ
Miért érezheti úgy, hogy refluxa rosszabbodik a nyáron?

Néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.

A családi nyaralást, baráti összejöveteleket is megzavarhatják a szezon várva várt ételeinek és italainak fogyasztásakor jelentkező refluxos tünetek. Melyek azok a klasszikus nyári finomságok, amelyek panaszokat okozhatnak a refluxos betegeknek? A kérdést dr. Sárdi Krisztina Gasztroenterológiai Központ belgyógyász, gasztroenterológus szakorvosa válaszolja meg.

Gyomorégés, mellkasi fájdalom, keserű szájíz – a reflux klasszikus tünetei

- Először is érdemes tisztázni, hogy mit is értünk refluxon - mondja dr. Sárdi Krisztina. Ez az állapot akkor jelentkezik, amikor a gyomor savas vagy epés tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, ami számos nemkívánatos panaszt okoz az érintetteknek. Ezek közül a leggyakoribb a nyálkahártya irritációja miatt tapasztalt, hétköznapian csak gyomorégésnek nevezett tünet, valamint a szegycsont mögött, a mellkas egészében érezhető égő fájdalom. Egy másik gyakori és igencsak zavaró panasz a savas vagy keserű szájíz és a savas felböfögés. Dr. Sárdi Krisztina szerint azonban tévhit, hogy a reflux kizárólag emésztőszervi tünetekkel ad hírt magáról. Talán meglepő, de a krónikus köhögésük miatt kivizsgálást kérő pácienseknél igen gyakran derül fény reflux betegségre.

Több mint kellemetlen!

Az alkalmanként jelentkező refluxos epizódok normálisak: többnyire egy-egy kiadós étkezést követően tapasztalhatjuk, de akár egy szorosabb ruhadarab is kiválthatja a tüneteket. Várandósság idején is gyakorta bukkan fel a kismamáknál, a hasűri nyomásfokozódás és a nyelőcső alsó záróizmának elégtelen működése miatt. Ha azonban rendszeresen tapasztaljuk a tüneteket, akkor forduljunk gasztroenterológushoz, ugyanis a reflux hosszútávon súlyos következményekhez, nyelőcső gyulladáshoz, fekély képződéshez, illetve szűkület kialakulásához vezethet. A reflux életmódbeli változtatásokat igénylő betegség. Az étrend átalakítása mellett a testmozgásra, a dohányzás elhagyására, az alkoholfogyasztás mérséklésére és testsúlyuk optimalizálására kérjük a betegeket.

Erősödő refluxos tünetek nyáron? Így kerülheti el őket

Sokak számára a nyár egyet jelent a felejthetetlen társasági eseményekkel, a grillételek, fagylaltok, jéghideg sörök és koktélok élvezetével. Sajnos azonban épp ezek a népszerű nyári ételek azok, amelyek súlyosbíthatják a refluxot. Dr. Sárdi Krisztina szerint néhány alapanyag újragondolásával a refluxos betegeknek sem kell lemondaniuk a nyár kulináris élményeiről.

• Cserélje le a zsíros húsokat soványabb alternatívára! A hagyományos vörös húsok helyett válasszon pulykát, csirkét és halat a grillezéshez! Ha nem tud lemondani a marhahús pogácsával készült hamburgerről, válasszon alacsony zsírtartalmú húst!

• Ügyeljen az öntetekhez, pácokhoz és szószokhoz használt összetevőkre! Csökkentse minimálisra a paradicsom alapú szószok, a fokhagyma, a hagyma és a fűszerek (különösen a chili, a bors, az erős piros paprika) használatát, és bánjon csínján a citrusos összetevőkkel is!

• Fűszerezze ételeit inkább friss zöldfűszerekkel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel és rozmaringgal!

• Ha gyakran hűsíti magát fagylalttal, fontolja meg, hogy inkább frissítő jégkrémet, sorbetet vagy alacsony zsírtartalmú, otthon készített joghurtfagylaltot eszik. Ha képtelen ellenállni a fagylalt csábításának, kerülje a csokoládés és mentás ízt, mivel ezek súlyosbíthatják a refluxot.

• Korlátozza az alkohol, a koffein, a citrusos és szénsavas italok fogyasztását! Az alkoholos koktélok helyett próbálja ki inkább a nagy népszerűségnek örvendő refluxbarát mocktail italokat. Az összetevők kiválasztásakor itt is kerülje a tüneteket provokáló alapanyagokat (citrusfélék, menta, paprika, csokoládé, kávé)!