• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milyen okai lehetnek a terhesség alatti vérzésnek?

Egészségmagazin 2024.03.19 Forrás: Nőgyógyászati Központ
Milyen okai lehetnek a terhesség alatti vérzésnek?

A korai terhességek közel negyedében bekövetkezik kisebb-nagyobb, problémát nem okozó vérzés, de harmadában vetélésre utalhat.

A terhesség alatt bekövetkező vérzés, még ha csak pecsételő is, nyugtalaníthatja a kismamákat, ezért – bár az esetek nagy részében ártatlan jelenségről van szó -, érdemes azzal nőgyógyászhoz fordulni. Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa az ilyen jellegű vérzések lehetséges okait vette számba, és azokra a kapcsolódó panaszokra is felhívta a figyelmet, amelyek megléte esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.

A kismamák jelentős részénél előfordul vérzés

A korai terhességek közel negyedében bekövetkezik kisebb-nagyobb vérzés (akár egy szexuális együttlét vagy belső vizsgálat miatti irritáció következtében), ami semmilyen problémát nem okoz, azonban az is igaz, hogy a korai vérzések harmada vetélésre utalhat. A várandósság későbbi szakaszaiban jóval ritkábban fordul elő vérzés, és nagyobb az esély arra, hogy komolyabb probléma áll a hátterében. Ha tehát a terhesség második felében a vérzés mellé további tünetek is csatlakoznak, mielőbb kórházba kell vinni a kismamát.

Ilyen tünet lehet:

- Ha a vérzés olyan erős, hogy két betétet is igényel óránként, és/vagy szemmel látható, nagy rögök vannak benne.

- Ha komoly alhasi vagy vállfájdalom jelentkezik.

- Ha láz és hidegrázás kíséri.

- Ha zavartság és ájulás történik.

- Ha szokatlan szagú vaginális folyás észlelhető.

Mi miatt jelentkezhet vérzés a terhesség alatt?

Implantációs vérzés

A korai terhességben vérzés jelentkezhet akkor, amikor a méh nyálkahártyájába ágyazódik a megtermékenyített petesejt. Ez a kisebb, pecsételő jellegű vérzés általában akkor következik be, amikor a megtermékenyítés utáni első menstruáció esedékes lett volna. Előfordul, hogy több napig is tart, majd megszűnik. 

Vetélés

A vetélés általában a terhesség első 12 hete során történhet meg, legtöbbször nem egyértelmű ok miatt. Ennek egyik leggyakoribb jele a vérzés, amelyhez menstruáció-szerű görcsök is kapcsolódhatnak, bár előfordul, hogy semmilyen tünet nem jelentkezik és csak a nőgyógyászati vizsgálat során derül fény a történtekre.

Méhen kívüli terhesség

Az első trimeszterben a hüvelyi vérzés a méhen kívüli terhesség jele is lehet. Erre utalhat még a görcsölés, az erős alhasi fájdalom. Ezt a fájdalmat gyakran az okozza, hogy a megtermékenyített petesejt a méhen kívül, az egyik petevezetékben kezd el növekedni, ami emiatt elszakad. Ez olyan vészhelyzet, ami azonnali orvosi beavatkozást követel.

Placenta praevia (elölfekvő méhlepény)

Terhesség során normál esetben a méhlepény a méhben magasan, az első vagy a hátsó falon tapad. Elölfekvő méhlepényről akkor beszélünk, ha a méhlepény nem a megfelelő helyen kezd el kialakulni és növekedni. A terhesség előrehaladtával néhány esetben a probléma megszűnhet, de ez nem minden esetben van így. A tünetek általában a harmadik trimeszterben jelentkeznek, fájások nélkül hirtelen fellépő, friss vérrel járó vérzés képében, ami mellett összehúzódások is jelen vannak. (Az első és második trimeszterben leginkább csak pecsételő vérezgetés utalhat erre.) Ha a terhesgondozás során már korán fény derül az elölfekvő méhlepényre, a kismamát veszélyeztetett terhesnek kell tekinteni, és nagy kímélettel kell kezelni. A cél, hogy a szülés ne induljon be a 37-38. hétig, amikor császármetszésre kerülhet sor. 

Placenta leválás

Amikor a méhlepény egy része vagy egésze leválik a méh faláról a baba születése előtt, vérzés fordulhat elő. Ennek mértéke és a babára vonatkozó veszélye egyénenként változik, van, ahol csak megfigyelés szükséges, van, ahol súlyosabb helyzet alakul ki.

Minden vérzéses esetben fontos a nőgyógyászati vizsgálat

- Azokban az esetekben is fontos a kivizsgálás, amikor korai terhességben jelentkezik a vérzés, és nagy valószínűséggel ártalmatlan oka van. Ilyenkor a fizikális vizsgálaton túl elvégeztethetünk laborvizsgálatokat és ultrahangos képalkotást is – hangsúlyozza dr. Murshed Mohamed. – Ha a várandósság későbbi szakaszában tapasztal vérzést a kismama, különösen, ha elölfekvő méhlepény gyanúja merül fel, elsősorban ultrahangos vizsgálatot végzünk, mert a vaginális vizsgálat fokozhatja a vérzést.

Amikor pedig kiderítjük, pontosan mi okozza a vérzést, és nincs szükség sürgősségi beavatkozásra, az állapotának megfelelő ellátást rendelünk el a kismamának, valamint arra is felhívjuk a figyelmét, mit tehet ő maga a saját és magzata egészségéért. A sok pihenés mellett ajánlatos kerülni a szexuális együttlétet, amíg a vérzés tart, tampon helyett betétet használni, szükség esetén vény nélküli fájdalomcsillapítót alkalmazni és minden változásról értesíteni az orvost.

Legolvasottabb cikkeink