• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Mire figyeljek az ünnepek alatt a vérelvadásgátlót szedők

Egészségmagazin 2018.12.19 Forrás: Trombózisközpont
Mire figyeljek az ünnepek alatt a vérelvadásgátlót szedők

A kitágult vénák ellen hatékony a kompressziós harisnya viselése – akár egy hosszabb út során is –, amely összenyomja az ereket.

Amennyiben a karácsonyi ünnep vagy szilveszter idejére elutaznak, akár egy hosszabb autó- vagy repülőútra, előtt keresse fel orvosát, hiszen előfordulhat, hogy megelőző alvadásgátló kezelésre is szüksége lehet. Prof. Blaskó György,Trombózisközpont véralvadási specialistájának hasznos tanácsai.

Előfordulhat, hogy a mélyvénás trombózist követően évekig, vagy akár élethosszig tartó véralvadásgátló kezelésre szorulnak a betegek, így be kell tartaniuk az ünnepek idején is orvosuk tanácsait. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont orvosa segítségével összeszedtünk néhány hasznos tanácsot.

Hosszabb útra készülök!

A hosszabb repülőút, illetve autóval, busszal vagy vonattal történő megterhelő utazás megnöveli a mélyvénás trombózis, valamint a tüdőembólia létrejöttének kockázatát. Az utazási trombózis sajnos gyakori probléma. A tartós mozdulatlanság, a szűk hely, a keresztbe tett lábak, a szoros cipő és ruha viselése, a kevesebb folyadékfogyasztás megnöveli a vérrögök kialakulásának rizikóját.

Amennyiben két óránál hosszabb útra indul, ha teheti, legalább óránként álljon fel, sétáljon, mozgassa át végtagjait, igyon sok folyadékot, de ne kávét. Hasznos a kompressziós harisnya viselése! Akár speciális kezelésre lehet szüksége bizonyos esetekben (LMWH adása) az utazás előtt, illetve a visszaút előtt 1-2 nappal, azonban ha megfelelően, a kezelőorvos utasításai alapján szedi az alvadásgátlót, akkor nincs szükség erre.

Miért fontos a kompressziós harisnya?

A kitágult vénák ellen hatékony a kompressziós harisnya viselése – akár egy hosszabb út során is –, amely összenyomja az ereket, hozzájárul a megfelelő véráramláshoz a mélyebben futó vénákban is. Fontos, hogy megfelelő méretet válasszon, és nem mindegy, meddig ér a harisnya. Ezt beszélje meg orvosával! Ne feledkezzen meg a kényelmes cipőről sem. Javasolt a domború talpú lábbeli, amely mozgásban tartja a lábszár izmait.

Milyen téli sportok tiltottak?

A síelés, korcsolyázás, jéghoki, a hegymászás semmiképpen sem ajánlott, a balesetveszélyes sportok sérülés esetén vérzéses szövődménnyel járhatnak. Általánosságban a küzdősportok mellőzendők! Helyette javasolható a séta, a túrázás, az úszás.

Előfordulhatnak nem várt események, esetek, akár otthon vagy az utazás során, amelyekre fokozottan figyelnie kell: betegség, baleset, vírusfertőzés, gyulladásos bélbetegség, trópusi betegség, stb. Amennyiben ilyesmi előfordulna, a kumarin-kezeltek INR ellenőrzése külföldön is elérhető. Nagyon fontos utazás előtt angol nyelvű orvosi igazolást kérnie arról, hogy tartós véralvadásgátló kezelésben részesül, mert például egy balesetnél hasznos információval szolgál a mentőknek – javasolja a Trombózisközpont orvosa.

Ihatok alkoholt?

Teljes tilalmat nem írhat elő a szakorvos, különösen nem az év végi ünnepek idejére, de fontos betartani néhány szabályt: Megengedett a bor vagy a pezsgő, mértékkel. A tömény szesz kerülendő! Javasolt mennyiség a 1-2 dl alkohol.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink