• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Most is fenyeget a spanyolnátha baktériuma

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

Influenza idején nem a megfázásos tünetek miatt kell elsősorban aggódnunk.

Az influenzajárványok idején megnő a bakteriális felülfertőződés veszélye, hiszen ilyenkor a legyengített immunrendszer nem képes megfelelő védekezésre. Különösen veszélyesek a pneumococcus baktérium egyes válfajai. Amerikai kutatók szerint e baktériumok miatt szedett a spanyolnáthaként elhíresült világjárvány több millió áldozatot.

A spanyolnáthaként ismert, 1918-ban kitört világméretű influenzajárvány másfél év alatt több mint ötvenmillió ember haláláért volt felelős. Az atlantai Emory Egyetem kutatója, Keith Klugman a járvánnyal kapcsolatos információk elemzése kapcsán megállapította, hogy a halállal végződő megbetegedések sokkal inkább bakteriális, mint vírusos fertőzésre utalnak.

Ma már bizonyított tény, hogy influenza idején nem a megfázásos tünetek miatt kell elsősorban aggódnunk. Minden betegség, köztük az influenza egyik velejárója, hogy megterheli szervezetünket és immunrendszerünket, mely a harcban legyengül, s így könnyű célpontja lesz a valóban veszélyes kórokozóknak. Ilyenek a 2005-ben világszerte 1,6 millió ember halálát okozó pneumococcus baktérium egyes típusai is – mondta el Hidász Ágnes, a Gyermekeink Egészségvédelméért Alapítvány (GEA) vezetője.

Ha tehát a pneumococcus-fertőzést influenza vagy más vírusos megbetegedés előzi meg, jelentősen megnő a veszélye annak, hogy a betegség végzetes kimenetű lesz, az influenza ugyanis, önmagában, nem okozója az olyan komolyabb megbetegedéseknek, mint a tüdőgyulladás. Érdemes tehát különösen nagy figyelmet szentelnie minden szülőnek arra, hogy gyermekét a pneumococcus ellen beoltassa, és megelőzze a komolyabb bajt – mondta el Dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus.

Tavaly október óta már minden két évesnél fiatalabb gyermek számára ingyenes a védőoltás, amely megvédi őket a baktérium leggyakrabban betegséget okozó változataitól.

A 2–5 évesek is veszélyeztetettek a pneumococcus-fertőzés szempontjából, ezért érdemes a szülőknek elgondolkodni a védőoltás megvásárlásán az ő esetükben is – tette hozzá a szakember. Ebben a korosztályban ugyanis nagyobb eséllyel fordulnak elő az akut középfülgyulladások vagy a súlyos tüdőgyulladások. Éppen ezért a GEA minden gyermeke egészségéért aggódó szülőt arra kér, hogy az oltásokkal kapcsolatos információkért forduljanak a háziorvosokhoz, mert sem a reklámok, sem az írott és online sajtó, sem a szomszédasszony nem rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, amik alapján valós képet alkothatnának a betegségek kockázatáról és megelőzésük lehetőségeiről.

Legolvasottabb cikkeink