• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Nemzetközi Légzőszervi Koalíció alakult

Hírek 2021.09.11 Forrás: Weborvos
Nemzetközi Légzőszervi Koalíció alakult

A járvány utáni légzőszervi egészségügyi ellátás átalakítása érdekében nemzetközi Légzőszervi Koalíció alakult tüdőgyógyászati stratégiák kidolgozására.

A járvány utáni légúti egészségügyi ellátás átalakítása érdekében az Európai Tüdőgyógyász Társaság (ERS), a Global Allergy and Airways Patient Platform (GAAPP), az AstraZeneca, az Amgen és vezető tüdőgyógyász klinikusok részvételével megalakult a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció (International Respiratory Coalition, IRC) - tudatták közleményben.

A koalíció célja, hogy a légzőszervi ellátás megerősítésével támogassa a kormányokat és az egészségügyi rendszereket a COVID-19 utáni helyreállításban. A koalíció nemzeti szintű légzőszervi stratégiák kidolgozásában segíti az egyes országokat a légzőszervi megbetegedésekkel élők egészségügyi állapotának javítása érdekében. Bármely olyan légzőszervi közösségbe tartozó szervezet és egyén tagja lehet a koalíciónak, aki szívügyének érzi annak céljait.

Világszerte közel 600 millió ember él krónikus légzőszervi betegségekkel, köztük asztmával, krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD), hörgőtágulással (brochiectasia) és számos ritka és súlyos légzőszervi betegséggel. Évente mintegy négymillió idő előtti haláleset tulajdonítható a krónikus légzőszervi betegségeknek, amely kétszerese a COVID-19 által a világjárvány első 12 hónapjában jelentett halálesetek számának. A világjárványt megelőzően a krónikus légzőszervi betegségek ellátásának javulása lassú volt, néhány országban pedig stagnált az utóbbi évtizedben.

A világjárvány idején a COVID-19 vírussal fertőzött krónikus légzőszervi betegségben szenvedő betegek egy része a kórházi kezelés magasabb kockázatának volt kitéve. Emellett, a krónikus légzőszervi páciensek az egészségügyi szolgáltatásokban és a minőségi ellátásban is fennakadásokkal szembesültek, ami azt mutatja, hogy új megközelítésekre van szükség ahhoz, hogy a betegek jobb tüneti kontrollal élhessenek, hogy csökkenteni tudjuk a kórházi kezelések számát és végső soron enyhítsük az egészségügyi rendszerekre nehezedő nyomást.

Marc Humbert, az Université Paris-Saclay tüdőgyógyász professzora, a Hôpital Bicêtre légzőszervi és intenzív osztályának az igazgatója, az ERN-LUNG európai referenciahálózat koordinátorhelyettese, és az ERS leendő elnöke elmondta: „A COVID-19 világjárvány lesújtó hatással van az emberi egészségre, és sürgős figyelmet igénylő hiányosságokat tár fel a légzőszervi ellátásban. Az Európai Tüdőgyógyász Társaság izgatottan várja, hogy a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció alapító tagja lehessen. A Koalíció azon dolgozik, hogy a jobb légzőszervi ellátás központi szerepet kapjon a kormányok és az egészségügyi rendszerek helyreállítási terveiben.”

Tonya Winders, a GAAPP elnöke elmondta: „Világszerte közel 600 millió ember él krónikus légzőszervi betegségekkel. Sajnos kevés ország rendelkezik saját tüdőgyógyászati stratégiával a kezelések javítására, valamint arra, hogy a betegeket támogassák a betegségük ellenőrzésében és a jobb eredmények elérésében. Az előttünk álló évben a Nemzetközi Légzőszervi Koalíció fontos szerepet fog játszani abban, hogy kezelje a krónikus légzőszervi megbetegedések régóta fennálló alacsony szintű priorizálását az egészségügyi rendszerekben.”

Ruud Dobber, az AstraZeneca ügyvezető alelnöke elmondta: „A Nemzetközi Légúti Koalíciónak fontos lehetősége van arra, hogy csökkentse a légzőszervi megbetegedések morbiditását és mortalitását, miközben növelheti az egészségügyi rendszer rugalmasságát. Az AstraZeneca már több mint 50 éve elkötelezett a tüdőgyógyászat és a légzőszervi ellátás fejlesztése mellett, és örömmel járulunk hozzá ehhez a fontos kezdeményezéshez, hogy támogassuk a ma még alacsony szintű ellátásban részesülő betegeket.”

Darryl Sleep, az Amgen vezető alelnöke, Global Medical and Chief Medical Officer, elmondta: „Miközben a COVID-19 feltárta a faji és etnikai kisebbségek és más, az egészségügyi rendszerek által hagyományosan nem megfelelően kezelt csoportok megdöbbentő egészségügyi egyenlőtlenségeit és aránytalan terheit, ugyanezek a közösségek már régóta érzik a légzőszervi megbetegedések negatív hatásait. Ez a partnerség a Nemzetközi Légzőszervi Koalícióval segít az Amgennek, hogy jobban szolgálja a betegek érdekeit. Ez magában foglalja a közösségekkel végzett közös munkát annak érdekében, hogy megszüntessük azokat a gátakat, amelyek megakadályozzák a betegeket abban, hogy a lehető legegészségesebb életet éljék” - áll a közleményben. 

Legolvasottabb cikkeink