• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Nyáron is elvégezhető a ragasztásos visszérműtét

Egészségmagazin 2022.06.17 Forrás: Trombózis- és Hematológiai Központ
Nyáron is elvégezhető a ragasztásos visszérműtét

A magas nyári hőmérsékletet igencsak megszenvedik a visszértágulatokkal küzdők, de ilyenkor is van megoldás.

Ami nem csúnya, nem fáj, azzal sajnos a legtöbben nem foglalkoznak. Ilyen többek között a visszértágulat is, mely - bár egész évben okozhat problémákat-, főleg a nyári hónapokban generál kellemetlenségeket mind egészségügyi, mind esztétikai okok miatt. Ennélfogva, sokaknak csak a kánikulában jut eszükbe, hogy valamit kéne kezdeni a kacskaringós, kidudorodó ereikkel, viszont a legtöbb visszérműtétet nem ajánlott nyáron elvégeztetni. Az újdonságnak számító ragasztásos visszérműtétnél azonban nincs ilyen megkötés. Az eljárásról dr. Sepa György, a Trombózis-és Hematológiai Központ érsebésze beszélt.

Nyár és visszértágulatok

A nyári meleg számtalan hatást gyakorol szervezetünkre, pozitívakat és negatívakat egyaránt. Bár a hangulatunkat, D-vitamin ellátottságunkat jótékonyan befolyásolja, ám vénás keringésre nem feltétlen van jó hatással. A magas nyári hőmérsékletet igencsak megszenvedik a visszértágulatokkal küzdők, ugyanis a nagy meleg a vénák további kitágulását okozza, növelve a vér pangását, az ödémát, a nehézlábérzést. Emellett sok beteg számol be ilyenkor fokozott bőrérzékenységről, viszketésről, kiütésektől.

Meghibásodott vénabillentyűk

Vénáink ún. billentyűkkel rendelkeznek, melyek a vénás vér egyirányú áramlását biztosítják és megakadályozzák annak visszafolyását. Ha az alsó végtag szelepei megsérülnek, nem záródnak megfelelően, akkor megnő a nyomás a szívtől távolabbi érszakaszban, és emiatt ott a véna kitágul, kanyargóssá válik, és kialakul a visszértágulat. Ez gyakran fájdalmat, viszketést, nehézlábérzést okoz. A hő ezt súlyosbíthatja, mivel fokozza az ér tágulását. Amikor kint kánikula van, a testünk mindent megtesz azért, hogy ezt ellensúlyozza és lehűtsön minket. Ezt úgy éri el, hogy kitágítja a vénákat, hogy a vér közelebb áramolhasson a bőr felszínéhez. Ez után verejtéket termel, hogy lehűtse a bőr felületét, ami hűvösen tartja a testet. Testünk emellett, hogy hűvösen tartson minket, több vért mozgósít a már kitágult vénákhoz is. Ez tovább növeli a vénában összegyűlő vér mennyiségét, ami még nagyobb ödémához, és a vénaszelepek károsodásához vezet. A vénaszelepeknek, amelyek a gravitáció és a varikózus vénák miatt már eleve megerőltetés alatt állnak, még keményebben kell dolgozniuk, hogy megpróbálják a vért tovább áramoltatni. Ez túlterheli a vénákat, és tovább rontja a tüneteket.

Ragasztásos visszérműtét nyáron is elvégezhető

A visszértágulatok egyik lehetséges megoldása a műtét, ennek több típusa is van, ám a legtöbb hátránya, hogy nyáron nem ajánlott elvégeztetni, mivel műtét után kompressziós harisnyát kell viselni. Kivételt képez azonban a ragasztásos visszérműtét.

A katétert a lágyéktól 3 cm magasságig vezetjük, és ettől visszafelé haladva ragasztót juttatunk a vénába. Enyhe nyomást gyakorlunk a területre, majd ezt követően a ragasztó megköt, és teljes hosszában elzárja az eret. A műtét hatására tágult oldalágak nagy része spontán visszahúzódik. Az esetlegesen visszamaradt oldalágakat a későbbiekben szkleroterápiával lehet kezelni - magyarázza dr. Sepa György. Előnye az eljárásnak, hogy csak a szúrás helyét szükséges érzésteleníteni, ahol bevezetjük a katétert. Nincs lábadozási idő és utógondozás, már aznap sportolhat, nem szükséges betegszabadságra menni, és még csak kompressziós harisnyát sem kell viselni, ami igencsak nagy pozitívum a nyári időszakban.