• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Október a májrák elleni küzdelem hónapja

Hírek 2020.10.28 Forrás: MTI-OS
Október a májrák elleni küzdelem hónapja

Idehaza minden évben mintegy kétezer betegnél fedeznek fel májrákot.

Milyen sors vár a májrákos betegekre? Október a májrák elleni küzdelem hónapja is. A Gyógyulj Velünk Egyesület ismeretterjesztő riportot tett közzé a betegség kezelésének orvosi és emberi oldaláról, valamint ingyenes online betegnapot is szervez, ahol minden felmerülő kérdésre válaszolnak a májrákról - áll az egyesület keddi közleményében.

Sokan tudják, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja, ám azt sokkal kevesebben, hogy ekkor világszerte a májrákra is megpróbálják ráirányítani a figyelmet a betegszervezetek. Idehaza minden évben mintegy kétezer betegnél fedeznek fel májrákot. A tévhitekkel ellentétben nemcsak a túlzott alkoholfogyasztás, hanem vírusfertőzések és anyagcsere-betegségek is okozhatnak olyan májkárosodást, amelynek talaján nagyobb kockázattal alakul ki májrák.

Ugyan egyre szélesebb a magyar betegek számára is elérhető terápiás paletta, ám az életkilátásokat alapvetően továbbra is az határozza meg, hogy időben felismerik-e a májrákot. Azoknak van nagyobb esélye a gyógyulás esélyével felvenni a harcot a betegséggel, akiket meg tudnak operálni. Ha a májtumort nem lehet műtéttel eltávolítani, a daganatos gócok ellen leggyakrabban közvetlenül a májba bevezetett katéteren keresztül adott kemoterápiával vagy a tumoros májrészt elsorvasztó rádiofrekvenciás kezeléssel lehet küzdeni.

A májrák kezelésében klasszikus infúziós kemoterápiát nem használnak, a betegek állapotát célzott daganatellenes hatóanyagot tartalmazó tablettákkal igyekeznek stabilizálni. Az egyre több daganattípusban eredménnyel alkalmazott immunterápiákat májrákban eddig nem használták, azonban az utóbbi időszak szakmai publikációi ebben áttörést jeleznek, a májrák ellen több mint egy évtizede használt kezelési módok alapvető átalakulását, ezzel az életkilátások javulását vetítik előre. Immunterápiák alatt nem különféle "immunerősítőként" hirdetett készítményekre kell gondolni, hanem speciális immuno-onkológiai hatóanyagokra, amelyeket vagy önmagukban vagy terápiás kombinációban használnak a daganatok ellen.

A magyar betegek lehetőségei, a korai stádiumban felfedezett, valamint a kiújult és az előrehaladott májrák kezelési módjai is napirendre kerülnek a Gyógyulj Velünk Egyesület által szervezett online betegnapon, amelyről részleteket a civil szervezet honlapján találni. A honlapon az ismeretterjesztő és az érintetteknek kapaszkodót nyújtani hivatott kisfilm is látható.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink