• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Októberben rendezik az első bariátriai konferenciát Magyarországon

Regionális hírek 2022.09.16 Forrás: Semmelweis Egyetem
Októberben rendezik az első bariátriai konferenciát Magyarországon

A kórosan elhízott emberek hosszú távú fogyásához - jelen tudásunk szerint - a műtét az egyetlen járható út.

A Semmelweis Egyetem rendez hazai szinten először a kóros kövérség műtéti kezelési lehetőségéről, vagyis a bariátriáról szakmai konferenciát. Az október 7-i Bariátriai Sebészeti Konferencia helyszíne az Elméleti Orvostudományi Központ, célja, hogy szélesebb körben is megismertesse ezeket a beavatkozásokat az orvostársadalommal és mindazokkal a szakemberekkel, akik a kóros elhízás következményeivel szembesülnek - adta hírül az egyetemi portál.

A bariátria a sebészet ágai közül a fiatalabbak közé tartozik: a világban 15-20 éve indult folyamatos fejlődésnek, Magyarországon 10 éve kezdték el művelni. A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán (STÉG) a Semmelweis Kft. szervezésében 2018 óta végeznek ilyen beavatkozásokat; a hazai szabályozásnak megfelelőn szinte minden esetben önköltségi alapon. Azóta több mint 300 műtétet hajtottak végre a nemzetközi protokolloknak megfelelő módon, a Nemzetközi Bariátriai Társaság (IFSO) irányelvei szerint. Országosan ugyanakkor akár tízezerre tehető azon betegek száma, akik átestek valamilyen bariátriai beavatkozáson: emiatt fontos, hogy az orvosok ismerjék ezt a szakterületet, és a műtétek okozta anatómiai változásokat, esetleg szövődményeket, hiszen ennek a későbbi ellátás során, például egy sürgősségi beavatkozás esetén nagy jelentősége van – hangsúlyozta dr. Szijártó Attila, a STÉG igazgatója. Mint rámutatott: éppen ezért komoly szakmai igény volt egy ilyen témájú szakmai konferenciára. A klinika azért vállalta fel ennek a megszervezését, mert az egyetem falain belül szerteágazó tudás áll rendelkezésre a rendkívül komplex bariátriai ellátáshoz. A háromszáznál több eset kellő tapasztalattal látta el a klinikát, és az esetleges, országos ellátási kötelezettségből is származó műtéti szövődmények kezelésében is komoly jártassága van az intézménynek – emelte ki.

A konferencia kínálata rendkívül széleskörű, mivel a bariátriai beavatkozásban is sok szakember dolgozik együtt egy munkacsoportban: az aneszteziológus, aki ezeket a nagy rizikójú beteget altatja, a dietetikus, akinek komoly szerepe van a felkészítésben, a plasztikai sebész, aki a műtét utáni beavatkozásokat végzi, a sebész, aki magát a műtétet végzi, a pszichológus, akinek a beteg felkészítésében van kiemelt szerepe – fogalmazott. Így a konferencia egy komplex egységet fog mutatni, és éppen ezért minden olyan szakembert várnak a programra, akik szembesülnek a kóros elhízás következményeivel. A téma érinti a sebészeket, gasztroenterológusokat, endokrinológusokat, dietetikusokat, pszichológusokat, de az ortopéd sebészeket vagy a családorvosokat, és természetesen a medikusokat is. Dr. Szijártó Attila kiemelte, a konferencián a jövő újdonságait is bemutatják, köztük endoszkóppal végezhető műtéteket is. A rendezvény lehetőséget ad arra is, hogy a szakemberek megismerjék egymást, és a bariátria jelenlegi állapotáról, helyzetéről képet alkossanak – ismertette. A kiemelt előadó a cseh Martin Fried professzor lesz, az előadásokat a klinika munkatársai tartják.

Dr. Merkel Keresztély a STÉG önkéntes segítőjeként végez bariátriai műtéteket 2018 óta. Hangsúlyozta, hogy ez nem szépészeti beavatkozás: a kórosan elhízott, 35-40-es BMI-feletti (testtömeg-index) rendelkező emberek hosszú távú fogyásához jelen tudásunk szerint a műtét az egyetlen járható út. A nemzetközileg elfogadott sztenderdek szerint társbetegséggel 35-ös BMI, társbetegség nélkül 40-es BMI fölött végeznek bariátriai beavatkozást. Ezek a betegek általában se obezitológus, se gyógyszeres terápia, se testmozgás segítségével nem képesek tartósan lefogyni, ugyanakkor a legtöbben az elhízás miatt kettes típusú diabéteszben, magasvérnyomás-betegségben, szenvednek, és az ízületi, keringési rendszerük olyan romlása figyelhető meg, ami miatt az élettartamuk átlagosan mintegy 20 évvel csökken. Ezért a beavatkozásnak és a megfelelő utógondozásnak rendkívüli jelentősége lehet – emelte ki. A beavatkozások rendkívül eredményesek, a műtét után a betegek a túlsúlyuk 70-80%-ától megszabadulnak egy másfél év alatt.

Dr. Merkel Keresztély magáról az operációról úgy fogalmazott: sebésztechnikailag ez egy igényes műtét, haladó laparoszkópos képzettséggel bíró sebészek számára megtanulható, de sok apró trükköt kell elsajátítani, ami csak bariátriai centrumokban, képzett sebészek mellett lehetséges. Hozzátette:

nemcsak az esetleges szövődmények kezelésében játszik úttörő szerepet a klinika, de abban is egyedülálló, hogy egy teljes bariátriai munkacsoport (sebész, gasztroenterológus, dietetikus, pszichológus) dolgozik közösen azon, hogy a beteg megfelelő ellátást kapjon.

Dr. Merkel Keresztély is hangsúlyozta, a konferencián szívesen látják a társszakmákat: mindenkit, aki kórosan elhízott betegekkel találkozik a családorvostól az endokrinológusokon át az ortopéd sebészekig.

A konferencia leírása erre a linkre kattintva olvasható.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink