• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Reflux? Ezekre figyeljen nyáron!

Egészségmagazin 2023.06.06 Forrás: Budai Allergiaközpont
Reflux? Ezekre figyeljen nyáron!

Próbáljunk meg függőleges helyzetben maradni étkezés után nyaraláskor is, ne feküdjünk le az azt követő 2-3 órában.

Nyáron könnyebb lehet a kímélő étrendet tartani, ám még így is akad néhány dolog, amire figyelni kell az év legmelegebb hónapjaiban. Vajdovich Dorottya, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy melyek ezek.

Kiegyensúlyozott étrend

A zsíros, fűszeres ételeket, amiket a reflux-diétában kerülni kell, a nyári hőségben nem igen kívánjuk. Gazdag a választék viszont a diétában megengedett friss zöldségekből, amelyekből saláta, zöldségkrém, esetleg főzelék, a gyümölcsökből pedig turmix vagy gyümölcssaláta is készülhet.

Fogyaszthatjuk őket önmagában is, amennyiben nem okoznak panaszt. Javasolt azonban a zöldségeket és gyümölcsöket valamilyen magasabb rosttartalmú pékáruval, keksszel, olajos magvakkal, esetleg tejtermékkel együtt fogyasztani a tünetek elkerülése érdekében. Arról továbbra se feledkezzünk meg, hogy a zöldségek és gyümölcsök túl nagy mennyiségben – főként a citrusfélék, a paradicsom és a hagyma - fokozhatják a reflux tüneteit, ezért ezeket ilyenkor is tanácsos kerülni.

Csökkentsük a refluxot kiváltó italok fogyasztását

A koffeines és a túl hideg italok fogyasztása továbbra sem javasolt, így a jegeskávé kerülendő reflux esetén. A kávé mellett az egyéb koffeintartalmú tea és üdítők sem ajánlottak. Az alkohol és a szénsavas italok kellemetlen mellékhatása, hogy lazítják a nyelőcső alsó záróizmát, és növelhetik a reflux tüneteit. Ahogyan az étkezéseknél is, a folyadékpótlás kapcsán is kövessük a „többször, kis mennyiséget” elvét. Elsősorban ne étkezések közben igyunk, mert ezzel tovább fokozzuk a gyomor telítettségét. Étkezések között fogyasszunk szobahőmérsékletű vizet, gyümölcsteákat vagy gyógyteákat.

Erre ügyeljünk az étkezések után

A nyári melegben, nyaralás során különösen csábító lehet egy ebéd utáni szieszta gondolata, ám ez reflux esetén kerülendő. Próbáljunk meg függőleges helyzetben maradni étkezés után, ne feküdjünk le az azt követő 2-3 órában. Fekvő helyzetben ugyanis még könnyebben visszaáramolhat a savas gyomortartalom, ezáltal fokozódhatnak a reflux tünetei.

Súlykontroll

A plusz kilók nyomást gyakorolhatnak a hasi területre, túlsúly mellett ezért fokozódnak a reflux tünetei. Érdemes ezért hosszú távon is tartható kiegyensúlyozott étrenddel és rendszeres mozgással leadni a súlyfelesleget. A nyár erre egy remek alkalom, változatos, friss, könnyű fogásokat készíthetünk és a jó időben a szabadban is mozoghatunk. Az életmódváltás mellett reflux szempontjából is egyértelműen kerülendő a dohányzás, ugyanis ellazítja az alsó nyelőcső záróizmát, ami fokozhatja a reflux tüneteit.

A reflux-diétára vonatkozó általános ajánlások mellett fontos megjegyezni, hogy egyénenként eltérően reagálhatunk az egyes élelmiszerekre – hangsúlyozza Vajdovich Dorottya. Ami egy embernek segít, az másnak nem feltétlenül lesz hatásos, illetve ami valakinek problémát okoz, más esetleg jól tudja tolerálni. Minden esetben figyeljünk a saját testünkre és tüneteinkre, illetve érdemes felkeresni dietetikust, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb italokat és személyre szabott étrendi ajánlásokat a reflux kezelésére.