• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Reflux miatt is érezhet gombócot a torkában

Egészségmagazin 2022.09.23 Forrás: Budai Fül-orr-gége Központ
Reflux miatt is érezhet gombócot a torkában

A kivizsgáláskor az orvos elsőként kizárja a rosszindulatú daganat esélyét, áttekinti a gége, garat, hangszalagok, mandulák és nyaki nyirokcsomók állapotát. 

Fájdalommal ugyan nem jár, de igen zavaró a gombócérzés a torokban. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy a korai felismerés és kezelés a szövődmények megelőzése miatt és azért is lényeges, mert a gombócérzés akár komoly egészségügyi problémákra is figyelmeztethet. 

Tartós rekedtség is lehet a vége

A gombócérzésként definiált tünet rendkívül változatos lehet, akár ugyanaz a beteg is képes az idő múlásával mind az intenzitását, mind pedig a karakterét illetően eltérően jellemezni a panaszait. Sokan feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként is jellemzik a fájdalommal nem járó „gombócot” a torokban. Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek. 

Fül-orr-gégészeti kivizsgálás

A kivizsgálás során az orvos elsőként kizárja a rosszindulatú daganat esélyét. Erre utalhat, ha a gombócérzés mellett például nehéz nyelés, gyakori félrenyelés, fogyás, véres köpet, tartós rekedtség is fennáll.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során többek között áttekintik a gége, garat, hangszalagok, mandulák és nyaki nyirokcsomók állapotát. A vizsgálat egyéb szervi elváltozásokat is felfedhet. Ha a gombócérzés valamilyen gyulladásos folyamat szövődményeként jelentkezik: garat-, mandulagyulladás, krónikus arcüreggyulladás, de hátsó garatfali csorgás miatt is érzékenyebb lehet a garatnyálkahártya. 

Reflux betegség

Az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gombócérzés hátterében a túlzott gyomorsav termelődés. Ha a savas gyomornedv a gyomorból a nyelőcsőbe visszajut, reflux betegségről beszélünk. Tünete lehet a mellkasban, gyomortájon jelentkező égő érzés, de a garat és a gége területének irritációja miatt torokfájás, rekedtség és nyelési problémák is jelentkezhtnek. Ilyen esetben a refluxos betegeknél megfigyelhető, hogy gyakran köszörülik a torkukat. 

További lehetséges kiváltó okok a gombócérzés hátterében

·       A nyelőcső motoros rendellenességei is okozhatják a tüneteket, ilyenkor gyakran társul nyelési nehézség is a gombócérzés mellé.

·       A pajzsmirigybetegségek tüneteként is gyakran jelentkezik ilyen panasz, így érdemes ebbe az irányba is vizsgálódni, különösen, ha fáradékonyság, idegesség, hízás vagy fogyás, hajhullás, bőrszárazság is jelentkezik.

·       A helytelen beszédtechnika, feszes nyakizomzat következtében is kialakulhat a globus érzés, főként olyan betegeknél, akik a hangjukat munkaeszközként használják.

·       Az esetek egy részében a kivizsgálás során nem lehet szervi elváltozást kimutatni, ilyenkor pszichológiai tényezők merülnek fel kiváltó okként. A stresszkezelési technikák elsajátítása, esetleg pszichológus segítsége is megoldást jelenthet ebben a helyzetben. A torok- és a hangszalagok izomzatának megfelelő használata, lazítása beszéd- és hangterápia segítségével megtanulható, így ez is hatékony segítség lehet a gombócérzés elmulasztásához.

Legolvasottabb cikkeink