• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Sétával is tehetünk a csontok egészségéért

Egészségmagazin Forrás: Unideb.hu
Sétával is tehetünk a csontok egészségéért

Az ötven éven felüli nők 20-25 százalékát érinti a súlyos csontritkulás. Ma van a vilgánap.

- Az ösztrogén hormonnak csontfelépítő hatása van. A húszas éveinkig ez a felépítő folyamat zajlik a szervezetünkben, majd 30-40 éves kor környékén lassan áttolódik az egyensúly a lebontás irányába. Ez fokozottan a menopauza után jelentkezik, amikor kiesik az ösztrogén védő hatása – mondta az oszteoporózis világnapja kapcsán az intézmény honlapjának Szántó Sándor, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének docense. A csontritkulás enyhébb formái már a változókor előtt is jelentkezhetnek, a súlyosabb oszteoporózis azonban főként az 50-65 év közötti nőket érinti, míg 65 év felett az időskori csontritkulás mindkét nemnél jelentkezhet.

Az enyhe fokú csontritkulást sokszor nem is veszik észre a páciensek, hiszen semmilyen fájdalmat nem okoz, és röntgennel sem kimutatható. Ha azonban már kialakult a súlyos oszteoporózis, gyakran lép fel háti fájdalom, és a csontok különösen törékennyé válnak. Gyakori, hogy összeroppannak a csigolyák, és eleséskor a combnyak- vagy a csukló törése is sok esetben a csontritkulás következménye – említi példaként a szakember.

A csontritkulásra való hajlam kialakulását növeli a családi előfordulás, a mozgáshiányos életmód, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és egyes gyógyszerek – például szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők – illetve más betegségek is gyorsíthatják a csontvesztést. A doktor szerint a megelőzésben fontos szerepet játszanak a folyamatos függőleges terhelést jelentő mozgásformák, mint például a gyaloglás, a séta vagy a kocogás, illetve kalcium és a D vitamin is. A menopauza után azonban már a változatos étrenddel nem vihető be elegendő mennyiségű ezekből, így akkor fontossá válik a vitaminpótlás.

A csontsűrűség vizsgálatot (Dexa) érdemes minden 50 éven felüli nőnek 2-3 évente elvégeztetnie. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán van erre lehetőség. A vizsgálat során a gerinc és a combnyak állapotát ellenőrzik. A már kialakult betegség esetén gyógyszerrel és célzott molekuláris készítményekkel javítható a páciensek állapota.

Szántó Sándor az interneten kitölthető, úgynevezett frax kérdőívre is felhívta figyelmet, amely segítségével bárki felmérheti a saját csonttörési rizikóját. Az október 20-i csontritkulás világnap célja pedig az, hogy tudatosan figyeljünk csontjaink egészségére, és előzzük meg a betegséget.

Legolvasottabb cikkeink