• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szabad-e szívvédő aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül?

Egészségmagazin 2019.08.12 Forrás: Kardioközpont
Szabad-e szívvédő aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül?

Aki védeni szeretné a szív- és érrendszere állapotát, feltétlenül egyeztessen ennek lehetőségeiről a kardiológussal.

Egy új amerikai tanulmány hívta fel a figyelmet arra, hogy az orvosi javallat nélkül, megelőzésképpen szedett aszpirin bizonyos kockázatokat is rejt magában. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa beszélt a témáról.

Az idősebbeknek és a betegeknek kockázatos lehet
A Beth Israel Deaconess Medical Center és a Harvard Medical School kutatói tették közzé azt a tanulmányt, amely szerint 6,6 millió amerikai szed aszpirint mindennap anélkül, hogy erről orvossal konzultált volna. Ennek pedig különösen az idősebb személyeknél és a peptikus fekélybetegségben szenvedőknél vannak bizonyos kockázatai. Ez utóbbi a gyomornyálkahártya károsító- és védőfaktorai közötti egyensúly megbomlásának következményeként fellépő betegség. Tünetei a gyomorégés, az éjszakai gyomorfájdalom, az éhgyomorra vagy étkezés után egy órával jelentkező fájdalom, a puffadás, a fogyás. 

Éppen ezért a tanulmány fő megállapítása, hogy azoknak a személyeknek, akiknek nem volt korábban szív-érrendszeri betegségük, és a szívinfarktus, a stroke megelőzése miatt szednek aszpirint, érdemes lenne erről egy szakorvossal konzultálniuk.

Íme, az új ajánlás
Az aszpirin alapvetően csökkenti a vérlemezkék tapadási képességét, így akadályozza a plakkok kialakulását. Ezzel párhuzamosan viszont növeli a vérzés kockázatát. Ezen tulajdonságát figyelembe véve, az ajánlások egészen mostanáig arról szóltak, hogy a kis dózisban, naponta szedett aszpirin nagyobb előnnyel bír a szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, mint a benne rejlő rizikó. Ugyanakkor már a 2018-as három legnagyobb tanulmány is figyelmeztetett arra, hogy a belső vérzés veszélyének kitett személyeknél a kockázat sokkal nagyobb. Ezek az eredmények vezettek oda, hogy két elismert szervezet, az American Heart Association és az American College of Cardiology megváltoztatta az aszpirin szedésére vonatkozó ajánlását.

Ezek szerint a 70 éves vagy annál idősebb személyeknek nem ajánlott naponta alacsony dózisú aszpirint (75-100 milligram) szedniük elsődleges prevencióként. Ugyanez igaz – életkori megkötés nélkül – a vérzés kockázatával élő, például peptikus fekélybetegséggel rendelkező személyeknél is. Ez az ajánlás nem vonatkozik azokra, akik már átéltek szívinfarktust, stroke-ot, esetleg sztent beültetésen vagy bypass műtéten estek át. Mindazonáltal összefoglalóan úgy fogalmaznak a szakmai szervetek, hogy aszpirint csak orvosi javaslat alapján lenne szabad szedni.

Fontos a kardiológussal konzultálni
 Üdvözlendő, ha valaki az egészsége védelmében maga is szeretne tenni valamit. Ugyanakkor mind a táplálék kiegészítők, mind a gyógyszerek szedéséről fontos egyeztetni a kezelőorvossal, aki a korábbi betegségeket, jelenlegi állapotot, célokat és kockázatokat mérlegelve el tudja dönteni, mivel érdemes, és mivel nem szabad próbálkozni – hangsúlyozza dr. Vaskó Péter. – Természetesen teljesen más a megítélése egy nagy kardiovaszkuláris kockázattal élő, tehát például magas vérnyomással, magas koleszterinszinttel rendelkező, túlsúlyos, esetleg cukorbeteg személynek, vagy annak, akinek már diagnosztizált szív-érrendszeri betegsége van, mint annak, csak „csupán” a megelőzésre törekszik. Ebből a szempontból és a kardiológiai kezelés kiegészítéseként sem lehet eléggé hangsúlyozni a mozgás, az étkezés, az életmód orvoslás jelentőségét. Mindazonáltal az mindenképpen elmondható, hogy aki védeni szeretné a szív- és érrendszere állapotát, feltétlenül egyeztessen ennek lehetőségeiről a kardiológussal.

Legolvasottabb cikkeink