• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Szívbeteg, magas a vérnyomása? Ezt ajánlja a dietetikus

Egészségmagazin 2021.02.18 Forrás: Kardioközpont
Szívbeteg, magas a vérnyomása? Ezt ajánlja a dietetikus

A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére.

A magas vérnyomás, a szívbetegség nem csak gyógyszerrel, de életmóddal is kezelhető, sőt, kezelendő is, akár az életmód orvoslás keretein belül. Takács Vanda, a KardioKözpont dietetikusa a szívbetegeknek ajánlott étrendre hívta fel a figyelmet. 

Milyen ételeket, italokat ajánlott kerülni szív-érrendszeri betegeknek? 

A só a benne lévő nátrium tartalom miatt emeli a vérnyomást. A sóbevitel csökkentése az egyik legegyszerűbb módja a magas vérnyomás és ezáltal a stroke, és a szív- és vesebetegség kockázatainak mérséklésére. A mennyiség 5 g/nap alá történő redukálása (amely körülbelül 1 teáskanálnyi) a stroke kockázatát 23%-kal, és a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját 17%-kal csökkenti. A magasvérnyomás betegek ajánlott napi nátriumbevitele 2-3,5 mg. Ugyanakkor a magyar lakosság sófogyasztása 3-3,5-szerese az ajánlottnak. Mire érdemes tehát figyelni? Egyrészt nátrium szegény só használata javasolt a háztartásokban, másrészt érdemes keveset fogyasztani a 12 legmagasabb sótartalmú élelmiszerből. Ezek a kenyér, a húskészítmények, a sajtok, a készételek, a levesek, a reggeli gabonafélék, a haltermékek, a chips és a sós rágcsálnivalók, a vendéglátó-ipari és éttermi ételek, a szószok, a fűszerek és ízesítők. 

Alkohol

Az egy alkalommal elfogyasztott háromnál több pohár alkohol egészen biztosan emeli a vérnyomást, kiválthat fibrillációt, és ha rendszeresen fogyasztásnál hosszú távú emelkedéssel is számolhatunk. Maximum napi egy pohár száraz, jó minőségű vörösbor ajánlott. Azt már több kutatás igazolta, hogy a vörösborban is megtalálható antioxidáns hatású polifenolok segítenek a szívbetegségek megelőzésében, de nem azért, mert csökkentenék a vérnyomást. Erről szó sincs, a polifenolok ugyanis másképpen védik az ereket. Ugyan egyetlen pohár vörösbor nem fog kiugrást eredményezni a vérnyomásban, de a magasvérnyomás betegeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy fokozhatják bizonyos véralvadásgátlók és más gyógyszerek hatását, tehát érdemes megbeszélni a kardiológussal, hogy az adott gyógyszerelés mellett javasolt-e a vörösbor vagy más alkohol fogyasztása.  

Transzzsírsavak

A magas vérnyomással élőknek ajánlatos kerülniük a telített- és transz-zsírsavakat, mert nincsenek jó hatással az erekre. Az előbbi anyag bőségesen megtalálható például a csirke bőrében és a vörös húsokban, ezért érdemesebb sovány, bőr nélküli és fehér húsokat a tálra tennünk. A transzzsírokkal történő eljárást hidrogénezésnek nevezzük, a hidrogénezett olajok pedig növelik az élelmiszerek eltarthatóságát és stabilitását. Éppen ezért, ha ezt a feliratot olvassuk (főként az előre csomagolt és készételeken), tudhatjuk, hogy csínján kell bánni vele.

Zsíros húsok, tejtermékek

Ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. Ezek a plakkok pedig csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt. Mindezek miatt az erek egyre kevésbé képesek a megfelelő vérmennyiséget átengedni, ami miatt a környező sejtek kevesebb oxigént kapnak, és a szervek működése alapvetően károsodhat. Ezt elkerülendő fogyasszunk kevesebb vörös húst, zsíros tejet, tejterméket. 

Alapanyagok, amiket javasolt fogyasztani szívbetegség esetén 

-          Cékla: nitrát tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.

-          Fahéj: segít a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében.

-          Gránátalma: magas antioxidáns tartalmának köszönhetően hozzájárul egészségünk és szívünk védelméhez.

-          Retek: gyulladáscsökkentő, érlazító és koleszterinszint-szabályozó.

-          Zab: koleszterincsökkentő hatású.

-          Kékszőlő: gyulladás- és vércukorcsökkentő rezveratrol található benne.

-          Quinoa: magas magnéziumtartalma révén segít a szív egészségének megőrzésében. 

 

Mit javasol a dietetikus? 

- A magas vérnyomás- és szívbetegek nem támaszkodhatnak kizárólag a gyógyszeres kezelésre, az életmódnak ugyanis önmagában is gyógyító hatása van. Ezért az a leghatékonyabb, ha a kardiológus, a dietetikus és a mozgásterapeuta együtt dolgoznak ki egy optimális életmódot a pácienseknek – hangsúlyozza Takács Vanda, a KardioKözpont dietikusa. – Táplálkozás szempontjából zsinórmértéknek tekinthető a DASH-diéta, amelynek lényege a naponta négyszeri gyümölcs, zöldség, két-három alkalommal sovány tejtermék- és rendszeres hal-, valamint fehér hús-fogyasztás. A nem gyógyszeres kezelési formák közül a túlsúly esetén alkalmazott testsúlycsökkentés a leghatékonyabb: 10 kg fogyás a szisztolés vérnyomásértéket 5–15 Hgmm-rel mérsékli. Ugyanennyi fogyás esetén ráadásul csökken a magas koleszterinszint, enyhülnek az anyagcsere problémák, ízületi panaszok, növekszik az energiaszint.

Legolvasottabb cikkeink