• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Szívünk napja - Nem kell, hogy megtörténjen a tragédia

Hírek 2019.09.18 Forrás: Magyar Kardiológiai Társaság
Szívünk napja - Nem kell, hogy megtörténjen a tragédia

Ma évente 25 ezren halnak meg úgy az utcán, munkahelyen úgy, hogy életük akár megmenthető lehetett volna.

Évente több tízezren halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, többen, mint bármely más betegségben összesen. Pedig a halálesetek jelentős része elkerülhető lenne kellő odafigyeléssel és természetesen egészségtudatosabb élettel. A szakma legelismertebb szakemberei várják a közönséget a Magyar Kardiológusok Társaságának legnépszerűbb rendezvényén, a Szívünk Napján, szeptember 22-én a Millenáris parkba ahol izgalmas programok, orvosi vizsgálatok mellett gyakorlati segítséget is kaphatnak a látogatók életük védelmében. Ahol lehet kérdezni, tájékozódni és megtenni az első lépéseket.

Akit a hosszú, szakrendelésen megkövetelt hosszú várakozás, akit a pénz, akit az idő hiánya tart távol attól, hogy gondoskodjon szíve egészségéről és biztonságban tudhassa magát, vagy tehessen azért, hogy ne legyen oka rettegni egy esetleges tragédiától, annak itt a helye. A szakma legelismertebb szakembereivel egyebek mellett abban segítenek majd, hogy tudjunk „bánni” a szívükkel, a panaszainkkal, hogy az ismeretek segítségével a tragédiákat mi magunk előzhessünk meg. Találkozhatunk olyan túlélővel is, aki megmentőjével együtt érkezik, és együtt tekerhetünk a szívünkért kardiológusainkkal is. Ingyenes újraélesztési oktatáson vehet részt bárki, egy órában elsajátíthatja az alapismereteket.

A Szív Világszövetsége (WHF) kezdeményezésére 2000 óta a világon mindenütt egyszerre rendezik meg a Szívünk Napját, melyhez hazánk az első évtől kezdve csatlakozott. A Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív- és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre. A Társaság célja a több ezer főt megmozgató, ingyenes rendezvény megszervezésével éppen az volt, hogy olyan információkat juttasson el a teljes lakossághoz, amelyek segítségével nemcsak felismerhetik a tüneteket, de kérdezni is tudnak, ha szakemberhez kerülnek.

A szív- és érrendszeri betegségek több áldozatot szednek Magyarországon, mint valamennyi más betegség, baleset és egyéb halálok együttesen. A szív- és érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető, elsősorban egészségesebb életmóddal, több mozgással, a dohányzás elhagyásával, egészségesebb táplálkozással,valamint rendszeres szűrővizsgálatokkal.

„Ez a legnagyobb, hangsúlyozottan a lakosságnak szervezett rendezvényünk, tehát nemcsak betegekhez, hanem mindenkihez szólunk. Idén is szeretnénk felhívni a figyelmet a legfontosabb szív- és érrendszeri betegségekre, arra, hogy ez a legnagyobb gyilkos. Ez az a betegség, amiben a legtöbben halnak meg. Ezek korai, elkerülhető halálozások – amelyeknek nem lenne szabad bekövetkezniük, ha vigyázunk magunkra. De másról is szól ez a nap. Arról, hogy segíthetünk másoknak, például mit kell tennünk, ha mellettünk egy ember infarktust kap. Ma ugyanis évente 25 ezren halnak meg úgy az utcán, munkahelyen, hogy életük akár megmenthető lehetett volna. Ezen a napon ehhez is kaptak segítséget az érdeklődők, de megismerhettek minden olyan lehetőséget, amivel maguk is tehetnek azért, hogy a tragédiákat megelőzhessük. Gyerekkortól kell úgy élni, hogy tudatosan figyelünk magukra, egészségesen, a változtatást pedig közösen, az egész családdal kell elkezdeni” – invitált mindenkit a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke dr. Csanádi Zoltán professzor.

A Szívünk Napja egy nap a szívünkért, a szívünkről! Életmentő, megelőző, gondoskodó, támogató nap a Millenárison. Amikor a kardiológusok kilépnek a rendelőből, leveszik a fehér köpenyt és beszélgetnek bárkivel, aki kilátogat a rendezvényre. Itt most válaszokat kaphatunk minden, a szívünket érintő kérdésre, legyen az betegség, gyanú, vagy szívünk megóvásának kulcslépései. Mert itt, amerre csak lépünk, biztosan találunk majd egy hozzáértő, megbízható orvost. De élményeket is, játszhatunk, sportolhatunk és a tudatosság jegyében egy egész napos ingyenes programon tehetünk, tanulhatunk szívünk egészségéért.

A rendezvény 10-18 óráig várja az érdeklődőket, a részletes programról itt olvashat.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink