• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Új kihívások a személyre szabott orvoslásban

Hírek 2018.10.25 Forrás: Semmelweis Egyetem
Új kihívások a személyre szabott orvoslásban

Alapkutatásban részt vevőknek, klinikusoknak egyaránt ajánlják az idei Semmelweis Symposiumot.

A személyre szabott orvoslás új kihívásai: a prenatális tesztektől a célzott tumorterápiáig címmel rendezik meg a 2018-as Semmelweis Symposiumot november 8-9-én az Elméleti Orvostudományi Központban; az idei program főszervezője az I. Sz. Belgyógyászati Klinika. Dr. Lakatos Péter egyetemi tanár, a szimpózium elnöke elmondta: a személyre szabott orvoslást lehetővé tévő molekuláris biológia hihetetlen fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben, mely új távlatokat nyit számos betegség gyógyításában.

„Az egész rendezvénynek egy kicsit science-fiction hangulata lesz, azzal a különbséggel, hogy az itt bemutatott új eljárások valójában mégsem a tudományos fantasztikum világába tartoznak, mert vagy már ténylegesen alkalmazzák ezeket, vagy hamarosan bevezetésre kerülnek” – fogalmazott a 2018-as Semmelweis Symposium elnöke, dr. Lakatos Péter. A rendezvényen az endokrinológia, az onkológia, a hematológia, a prenatális genetika és a ritka betegségek területén elérhető vagy bevezetés előtt álló legújabb diagnosztikai és terápiás eljárásokat mutatják be.

A résztvevők egyebek mellett előadást hallhatnak a cukorbetegség őssejtekkel való kezeléséről, megtudhatják, milyen új módszerek állnak rendelkezésre az endokrin daganatok korai felismerésében, és hogy a genetika miként segíti az egyre gyakoribbá váló pajzsmirigyrák diagnosztikáját. Szó lesz a kolorektális- és az emlőrák, valamint a szolid tumorok ellátásában elérhető legkorszerűbb lehetőségekről is. Hihetetlen új lehetőségek mutatkoznak az egyénre szabott onkológiai kezelésekben a genetika alkalmazásával – hangsúlyozta dr. Lakatos Péter.

A témák között szerepel a fájdalmas mintavétel helyett egyszerű vérvételt jelentő úgynevezett likvid biopszia, mely dr. Lakatos Péter szerint forradalmasítani fogja a tudományterületet. Ennek lényege, hogy a vérben lévő szabad (tehát nem sejtben lévő) daganat-DNS segítségével megtudhatjuk, hogy kiújult-e a tumor, illetve mi a legjobb kezelés a konkrét betegnek. Ez a technika emellett lehetőséget ad például a magzati betegségek vizsgálatára az anya véréből. Ma már kb. 40 betegségről tudunk információt kapni az anyai vérből származó magzati DNS segítségével – mutatott rá dr. Lakatos Péter.

Az új technikáknak köszönhetően hatalmas fejlődésen ment át a hematológia is, ahol a betegből kinyert vérsejtek genetikai módosításával ma már a leukémia és a limfóma eddig gyógyíthatatlan formái is kezelhetők. A ritka betegségek diagnosztikája is jelentősen megváltozott, gyorsabb, precízebb, olcsóbb lett, és ma már akár hiányzó enzimek is pótolhatók.

Mindezekkel kapcsolatban összesen 33 angol nyelvű előadás hangzik el a két nap alatt, számos neves hazai és külföldi szakembertől. Itt lesz mások mellett a spanyol dr. Juan Carlos Galofré, aki a pajzsmirigygöbök új diagnosztikájáról ad elő, dr. Torsten Haferlach Münchenből érkezik, és az újgenerációs DNS szekvenálás helyéről beszél majd a hematológiai diagnosztikában, a világ e témában vezető szakembereként. A génszerkesztés nagyhírű szakértője, dr. Marie-Christine Birling is a szimpózium vendége lesz Franciaországból. A részletes program és bővebb információ a rendezvény honlapján érhető el. A szimpóziumon való részvétel ebben az évben is ingyenes, de regisztrálni szükséges a honlapon megtalálható elérhetőségeken. Dr. Lakatos Péter a részvételt alapkutatóknak és klinikusoknak egyaránt ajánlja, különösen fontos információk hangoznak majd el belgyógyászok, onkológusok, hematológusok, nőgyógyászok, gyermekgyógyászok és endokrinológusok számára.

Legolvasottabb cikkeink