• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Várandósok karácsonya és szilvesztere

Egészségmagazin Forrás: Nőgyógyászati Központ

A mindenórás kismamáknak nem árt odafigyelniük az összekészített csomagjukra, az étkezésükre és a stresszre.

Az ünnepek közeledtével a stressz is egyre csak nő, hogy minden jól menjen, a menüvel, és a takarítással is végezzen az ember. Ám még nehezebb a dolga, ha történetesen a várandósságának utolsó szakaszában van. A témában dr. Lőrincz Ildikó, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza segít eligazodni.

Kórházi csomag

Amikor egy várandós betöltötte a 36. hetet, akkor mindenkinek elmondják, hogy össze kell készítenie a csomagot, amivel majd a korházba megy. Ebben benne kell lennie tisztálkodási szereknek, törölközőknek, szoptatós hálóingnek, köntösnek, és hasonló, kórházi tartózkodás alatt szükséges dolgoknak. Azzal azonban már csak kevesen foglalkoznak, hogy mi is lesz a bekészített csomaggal. Az ugyanis otthon várja az indulást, még akkor is, amikor az ünnepek miatt a család esetleg átmegy a nagyszülőkhöz. Lehet, hogy csak fél órás útról van szó, ám ilyenkor is nagyon fontos, hogy a csomag az autóban legyen, hiszen ha menni kell, akkor könnyebb, és megnyugtatóbb a tudat, hogy minden, a kiskönyv és a friss terhességi leletek is össze vannak készítve, és nálunk is vannak, még akkor is, ha nem vagyunk otthon.

Étkezés

A karácsony, és persze sokszor a szilveszter is a finomságok széles tárházát vonultatja fel. Azonban az ünnepi asztalról is érdemes egy kicsit megfontoltabban válogatnia a kismamának. Az alkohol eleve nem jó ötlet. Igaz, 1 dl vörösbor még nem árt, ám ha azt is hozzávesszük, hogy a sütemények sokszor készülnek rummal, akkor az adag rögtön megnőhet, így erre is oda kell figyelni.

Fontos, hogy a terhesség utolsó szakaszában is jelentkezhet a magasvérnyomás, vagyis a toxémia. Ez pedig mind a kismamára, mind pedig a picire súlyos veszélyt jelenthet. A probléma jelentkezése fejfájással, gyomortáji panaszokkal, szédüléssel, rossz közérzettel jár, és a terhesség 21. hete után már jelentkezhet. A vérnyomás ilyenkor általában tartósan 140/90 fölé emelkedik, és a vizeletben fehérje mutatható ki. Sószegény, fehérjedús táplákozást segíthet megelőzni a bajt, ami igaz a karácsonyi menüre is.

Szintén fontos, hogy a (z IR-rel, vagy) cukorbetegséggel küzdő kismamák ilyenkor is figyeljenek a szénhidrát bevitelre (cukorbevitelre). Ez még a mézeskalácsokra is vonatkozik, hiszen bár a méznek rengeteg jó tulajdonsága van, a vércukorszintet ugyanolyan hirtelen megemeli, akár a cukor. A szénhidrát bevitel esetében is be kell tartani a dietetikus által javasolt mennyiségeket, hiszen a szervezet ezeket is cukorrá bontja. Ha nagyon bizonytalan a menüvel kapcsolatban, érdemes egy dietetikus tanácsát is kikérnie.

A hajtás

Bár a legtöbb, a várandóssága végén lévő kismamának még a felkelés is kihívásokat okoz, a karácsonyi és szilveszteri készülődés heve magával is ragadja őket. Azonban az idegesség, és a túlhajszolás nagyon nem tesz jót nekik. Ilyenkor a szülés is előbb beindulhat, ami a 37. hét után nem olyan nagy baj, de jobb, ha nem a stressz váltja ki a folyamatot, hanem magától, természetesen következik be. A kismamáknak a karácsony és a szilveszter most egy olyan ünnep, amiben úgy vehetnek részt, mint gyerekkorukban: nézik, ahogy mindenki sürög - forog, miközben forró teát kortyolgatva, a kanapéról nézhetik, vagy akár irányíthatják is a folyamatokat.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy az orvos elérhetősége ilyenkor is legyen a kezünk ügyében. Hiszen bár ekkorra a vizsgálatok többségét már elvégezték, szükség lehet kiegészítésekre, és az esetleg jelentkező tünetek esetében is megnyugtatja a kismamát, ha szakembertől hallja a megnyugtató szavakat. A problémás terhességek (IR, fenyegető koraszülés, toxémia, cukorbetegség, stb.) ráadásul nagyobb odafigyelést is igényelnek, bár a karácsonyi készülődés még a problémamentes terheseket is megviseli.

Legolvasottabb cikkeink