• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Vashiánnyal küzd? Lehet, pajzsmirigyzavara is van!

Egészségmagazin 2021.05.21 Forrás: Budai Endokrinközpont
Vashiánnyal küzd? Lehet, pajzsmirigyzavara is van!

A vashiány és a pajzsmirigy alulműködés tünetei igen hasonlóak, ezért, amikor fény derül az egyik állapotra, a másikat már nem is ellenőriztetik.

A vashiány gyakori problémának számít, mely általában fáradtsággal, koncentrációs zavarokkal és motiválatlansággal jár. Ezek a tünetek pajzsmirigyzavarra is utalhatnak, ám a legtöbben egyedül a vas csökkent mennyiségének tudják be. Pedig könnyen lehet, hogy pajzsmirigy probléma is fennáll, ugyanis a vashiány könnyen indukálhatja a zavart. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája magyarázta el.

A vas szerepe

A vas igen fontos nyomelem a szervezetben, hiányában számtalan probléma adódik. A vas a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobinnak a fontos alkotórésze- ehhez kapcsolódik az oxigén, így kerül a sejtekhez, szövetekhez. Ezen kívül az izomfelépítésben is jelentős szerep van, ugyanis az ún.mioglobin részét is képezi a vas, ami pedig az izmokban az oxigén-megkötésért felelős. Mivel a szervezet magától nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell fedezni a szükségletet. Bár több zöldség és gyümölcs is tartalmaz vasat, ám a legjobban állati eredetű táplálékokból (főleg vörös húsokból) szívódik fel.

A vas hiánya gyakori probléma, és leginkább vashiányos vérszegénység kapcsán jön szóba, pedig a pajzsmirigy működésére is komoly hatást gyakorol.

Vas és TPO

A TPO (tireoperoxidáz enzim) egy katalizátor, mely a pajzsmirigy hormonok szintéziséért felel, így elengedhetetlen a szerv normál hormontermeléséhez. Azonban a TPO működéséhez elegendő mennyiségű vasra van szükség, ezért, ha a vas raktárak kiürültek, úgy nem tud kellő mennyiségű T3 és T4 termelődni, ami pedig pajzsmirigy alulműködéshez vezet.

A vashiány és a pajzsmirigy alulműködés tünetei igen hasonlóak, ezért gyakori, amikor fény derül az egyik állapotra, úgy a másikat már nem is ellenőriztetik, pedig könnyen lehet, hogy a két zavar egyszerre áll fenn és mindkettőt kezelni szükséges- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor, aki hozzátette, egyes tanulmányok szerint vashiány esetén a pajzsmirigy hormonok lebontása is fokozódik.

Gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszűnnek

A vashiány enyhe esetben megfelelő étrend összeállításával orvosolható, ám ha nagyobb mértékű a hiány, úgy gyógyszeres kezelésre, legrosszabb esetben vénás vaspótlásra van szükség. A pajzsmirigy alulműködés szintén gyógyszeresen kezelhető, így, ha a két állapotot megfelelő terápiával kezelik, az olyan zavaró tünetek, mint a fáradékonyság, depresszió és a koncentrációs zavarok csökkennek/megszűnnek.

Legolvasottabb cikkeink