• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Véget ért a Zöld recept – A mozgás gyógyszer roadshow

Lapszemle 2018.10.29 Forrás: Kossuth Rádió
Véget ért a Zöld recept – A mozgás gyógyszer roadshow

A kampányban 655 kilométert tettek meg orvosok, betegek, sportolók, egyetemisták kerékpáron, futva és kenuval.

655 kilométer az országban az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés üzenetével, kerékpáron, futva és kenuval. Erről szólt a múlt héten zárult Zöld recept – A mozgás gyógyszer elnevezésű országos kampány. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által szervezett országjárásban részt vettek orvosok, sportolók, gyógyulófélben lévő betegek, egyetemisták, valamint sok száz iskolás. A kampányról a Kossuth Rádió számolt be.

...

Vajer Péter, háziorvos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója: Talán úgy érdemes megfogalmazni a munkánkat, hogy mi a közösség egészségéért vagyunk felelősek. Ha így nézzük, akkor ebbe egyértelműen beletartozik a megelőzés. Néhány hetünk volt ennek az eseménynek a megszervezésére, amelyen hihetetlen tömegeket sikerül megmozdítani. Ez szerintem nagyszerű dolog. Tehát az emberekben ott van ez a vágy valahol, csak sokszor könnyebb leülni a fotelbe, az nagyon csábító tud lenni, minthogy felöltözni, kimenni sétálni, mozogni. De amikor már ott van, saját gyerekeimnél is ezt látom, hogy amikor már kimennek mondjuk, trambulinozni vagy elmegyünk biciklizni vagy sétálni, akkor már eszébe nem jut, hogy egyébként játszhatna valamilyen telefonon vagy tableten vagy bármin. Akkor már benne van és nagyon élvezi.

Riporter: A sportért felelős helyettes államtitkárként az a szlogen, hogy mozgás gyógyszer, melyik oldalról közelítendő meg?

Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár, EMMI: Találó ez a mottó, de inkább a sport oldaláról közelítsük meg! A gyógyszer nekem, az mindig kicsit a betegségekre hajaz. De hát, most próbáljuk egy kicsit népszerűsíteni a mozgást, a mozgásgazdag életmódot. De sajnos azért azt el kell ismerni, hogy nagyon sok túlsúlyos gyerkőc is van, a felnőttekről most ne is beszéljünk! Ezek a napok, ez a kampány erre nagyon jó, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy igenis, a megelőzés egyik legfontosabb módszere a sport és a mozgásgazdag életmód.

R: Sárfalvi Péter, sportért felelős helyettes államtitkár, egykori élsportoló, világbajnok öttusázó, ebben a minőségben is beszélt. A mozgás gyógyszer kiemelten foglalkozott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével. Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Andréka Péter: Vannak olyan irányvonalak, hogy már a terhesség alatt el kell kezdenünk a megelőzést, de hát, most beszéljünk a kicsikről! Velük csak annyit tudunk tenni, hogy elkezdjük őket az egészséges életmódra nevelni. Adunk nekik egy olyan szemléletet, ami végül is úgy összefoglalva, az egészségtudatos életet, magát jelenti.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink