• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Véget ért a Zöld recept – A mozgás gyógyszer roadshow

Lapszemle 2018.10.29 Forrás: Kossuth Rádió
Véget ért a Zöld recept – A mozgás gyógyszer roadshow

A kampányban 655 kilométert tettek meg orvosok, betegek, sportolók, egyetemisták kerékpáron, futva és kenuval.

655 kilométer az országban az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés üzenetével, kerékpáron, futva és kenuval. Erről szólt a múlt héten zárult Zöld recept – A mozgás gyógyszer elnevezésű országos kampány. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által szervezett országjárásban részt vettek orvosok, sportolók, gyógyulófélben lévő betegek, egyetemisták, valamint sok száz iskolás. A kampányról a Kossuth Rádió számolt be.

...

Vajer Péter, háziorvos, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ alapellátási igazgatója: Talán úgy érdemes megfogalmazni a munkánkat, hogy mi a közösség egészségéért vagyunk felelősek. Ha így nézzük, akkor ebbe egyértelműen beletartozik a megelőzés. Néhány hetünk volt ennek az eseménynek a megszervezésére, amelyen hihetetlen tömegeket sikerül megmozdítani. Ez szerintem nagyszerű dolog. Tehát az emberekben ott van ez a vágy valahol, csak sokszor könnyebb leülni a fotelbe, az nagyon csábító tud lenni, minthogy felöltözni, kimenni sétálni, mozogni. De amikor már ott van, saját gyerekeimnél is ezt látom, hogy amikor már kimennek mondjuk, trambulinozni vagy elmegyünk biciklizni vagy sétálni, akkor már eszébe nem jut, hogy egyébként játszhatna valamilyen telefonon vagy tableten vagy bármin. Akkor már benne van és nagyon élvezi.

Riporter: A sportért felelős helyettes államtitkárként az a szlogen, hogy mozgás gyógyszer, melyik oldalról közelítendő meg?

Sárfalvi Péter, helyettes államtitkár, EMMI: Találó ez a mottó, de inkább a sport oldaláról közelítsük meg! A gyógyszer nekem, az mindig kicsit a betegségekre hajaz. De hát, most próbáljuk egy kicsit népszerűsíteni a mozgást, a mozgásgazdag életmódot. De sajnos azért azt el kell ismerni, hogy nagyon sok túlsúlyos gyerkőc is van, a felnőttekről most ne is beszéljünk! Ezek a napok, ez a kampány erre nagyon jó, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy igenis, a megelőzés egyik legfontosabb módszere a sport és a mozgásgazdag életmód.

R: Sárfalvi Péter, sportért felelős helyettes államtitkár, egykori élsportoló, világbajnok öttusázó, ebben a minőségben is beszélt. A mozgás gyógyszer kiemelten foglalkozott a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésével. Andréka Péter, az Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója.

Andréka Péter: Vannak olyan irányvonalak, hogy már a terhesség alatt el kell kezdenünk a megelőzést, de hát, most beszéljünk a kicsikről! Velük csak annyit tudunk tenni, hogy elkezdjük őket az egészséges életmódra nevelni. Adunk nekik egy olyan szemléletet, ami végül is úgy összefoglalva, az egészségtudatos életet, magát jelenti.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink