• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vérszegénység is okozhatja, ha még mindig fáradt az ünnepek után

Egészségmagazin 2021.01.08 Forrás: Trombózis Központ
Vérszegénység is okozhatja, ha még mindig fáradt az ünnepek után

Vashiányos vérszegénység több okból is kialakulhat, mint például a valamilyen felszívódási zavar, vérzések, valamint nem megfelelő táplálkozás.

A karácsonyi ünnepek bár sok helyen nem a megszokott formában zajlottak idén, ennek ellenére a legtöbben még így is napokig sütöttek, főztek, teljes erőbedobással készültek. Természetes, ha ekkor az ember kifárad, energiaszintje lecsökken, amin a januári munkakezdés sem segít. Dr. Kárpáti Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa azonban felhívja arra a figyelmet, ha úgy veszi észre, hogy ez az állapot túl hosszú ideig tart, akkor meglehet, hogy vérszegénység áll a háttérben.

Miért okoz fáradtságot a vérszegénység?

A vérszegénységnek több típusa létezik- ezek közül a leggyakoribb a vashiányos vérszegénység, melyre tünetek híján olykor csak vérvétel során kerül sor, de gyakori, hogy nem múló, nagyfokú fáradtság hívja fel rá a figyelmet. Hogy mégis mi köze van a fáradtságnak a vérszegénységhez? Röviden az, hogy elegendő vörösvértest/hemoglobin híján a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez, emiatt a szervezet nem képes tökéletes működésre, nincs üzemanyag. Ennek első tünetei közt a fáradtság szerepel, de gyanúra adhat okot a gyakori fejfájás, szédülés, sápadtság és a bőr/haj szárazsága is.

A meggondolatlan diéta eredménye is lehet

Vashiányos vérszegénység több okból is kialakulhat. Ilyen például a valamilyen felszívódási zavar, vérzések, fokozott vasszükséglet (pl.terhesség során), valamint nem megfelelő táplálkozás.

Az új évi fogadalmak közül az egyik leggyakoribb az, hogy leadjuk a felesleges kilókat. Az elhatározás jó, hiszen ezzel csökkentőek a túlsúly következtében kialakuló betegségek esélye (pl.diabetes, szív-és érrendszeri betegségek), ám vannak, akik drasztikus diétába és a fokozatosságot, átgondoltságot mellőző edzésbe kezdenek. Ennek hatására pedig nagy eséllyel vashiány, később pedig vérszegénység lép fel, mivel így a szervezet nem jut elegendő vashoz. (Ez az oka annak is, hogy olyan gyakori a vashiány a vegetáriánusok között, mivel a vas legjobban az állati eredetű táplálékokból képes a legjobban felszívódni).

A vas pótlásával visszanyerheti energiáját

Amennyiben laborvizsgálattal bizonyosságot nyer a vashiányos vérszegénység, fontos az állapot okának felderítése, valamint a vas pótlása- mondja dr. Kárpáti Ágnes. Enyhébb esetben ez megtörténhet megfelelő étkezéssel (akár dietetikus segítségével), ám ha ez nem elegendő, úgy gyógyszeres terápia, esetleg vénás vaspótlás indokolt. A vasraktárak felöltésével a zavaró tünetek rövid időn belül megszűnnek.

Legolvasottabb cikkeink