• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Vízivás: sztárok Guinness-rekordkísérlete

Egészségmagazin Forrás: Weborvos

A hazai csapvizet szigorúan ellenőrzik, és világviszonylatban is kiváló minőségűnek értékelhető.

Köztük  van Takács Nikolast, Vastag Tamást, SP-t, Tóth Gabit, Fekete Dávidot, Molnár Ferenc Caramelt, Kállay Saunders Andrást, Puskás Petit, Király L. Norbertet, Varga Viktort, Janicsák Vecát, Király Viktort, MC/DC-t, Fluor Tomit, Brasch Bencét – és a sor még hosszasan folytatható volna. Ezúttal azonban nem klipjeik letöltésével törtek a csúcsra, hanem csapvízivással. A Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) még tavasszal hirdette meg akcióját: június nyolcadikára a sztárokkal együtt ezreket vártak az ország több mint húsz városába, hogy felállítsák a legtöbb, egyszerre csapvizet fogyasztó ember rekordját, így népszerűsítve egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünket, a vezetékes vizet. Az akció a vártnál is nagyobb sikert aratott.

Több mint 35 ezren regisztrálták magukat Miskolctól Zalaegerszegig, Váctól Szegedig az ország több mint húsz nagy és kisebb városában, hogy pontban 14 órakor együtt igyanak egy-egy pohár csapvizet. Az akcióra a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) hívta és várta azokat, akik be akarták írni magukat a Guinness Rekordok Könyvébe, és nem utolsósorban tenni környezetükért és egészségükért. A hazai csapvíz ugyanis világviszonylatban is kiváló minőségűnek mondható; tartalmazza mindazokat az ásványi anyagokat, amelyekre a fiatal és felnőtt szervezetnek is szüksége van. Ráadásul palackozni sem kell, így környezetszennyezés nélkül jut el a fogyasztóhoz. Számokban mérve is figyelemre méltó, mitől óvhatjuk meg bolygónkat csupán azzal, hogy csapvizet fogyasztunk: a világban évente 178 millió liter kőolajat használnak fel azért, hogy előállítsanak 144 milliárd műanyag flakont. Ezek szállítmányozása is szennyezi a környezetet, nem beszélve az utánuk maradó károkról: 450 év kell, mire lebomlik egyetlen műanyag palack.

Hazánk egyébként kiemelkedően jó vízügyi adottságokkal rendelkezik: csak a felszín alatti vízkészletek utánpótlása évente kétmilliárd köbméter. Ennyiből az egész Balaton medrét fel lehetne tölteni. Ez nem csak, hogy bőségesen elegendő az ország lakosságának, de még „fölösleg" is képződik, vagyis a Földön egyre súlyosabbá váló ivóvízhiány megoldásában oroszlánrészt vállalhat majd Magyarország, fellendítve ezzel saját gazdaságát is.

Különösen igaz ez annak ismeretében, hogy a hazai vezetékes vizek kifejezetten biztonságosnak mondhatók. Az évi több százezer átvizsgált minta igazolja, hogy a fogyasztókhoz csak kiváló minőségű, tiszta, egészséges víz jut. Ezért is emlegetik a csapvizet az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerünkként. Sőt, miközben a fogyasztók érdekében folyamatosan szigorodnak a hazai és nemzetközi szabályozások, Magyarországon szinte egymást érik a tisztább ivóvíz-szolgáltatást biztosító beruházások, így garantálva a folyamatosan javuló minőséget.

A szerdai országos rekordkísérlet mindezekre igyekezett ráirányítani a figyelmet – mondta el a központi, kecskeméti helyszínen Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke, a BÁCSVÍZ Zrt. vezérigazgatója, aki a víziközmű szakma kiemelt feladatának nevezte a felnövekvő generáció ösztönözését az egészséges csapvíz fogyasztására, és környezetünk védelmére. A rekorderek között éppen ezért nagy számban voltak általános- és középiskolás diákok, akik hazánk legnagyobb zenei tehetségeivel együtt válhattak a történelem részéve.

A MaVíz a napokban megküldi a Guinness World Records londoni központjába a kísérletet igazoló regisztrációs lapokat, hogy ez alapján hitelesíthessék a csúcsot. A végeredményre tehát még egy keveset várni kell, de a számok magukért beszélnek: Magyarországon 2011. június 8-án 14 órakor több mint 35 ezren ittak egy-egy pohár csapvizet.

A rekordkísérletben részt vevő városok listája:
Balatonfüred, Békéscsaba, Edelény, Győr, Kecskemét, Keszthely, Kiskőrös, Kunszentmiklós, Miskolc, Mosonmagyaróvár, Nagykanizsa, Siófok, Sopron, Szeged, Szombathely, Százhalombatta, Veszprém, Vác, Zalaegerszeg, Érd és Térsége

Regisztrált rekorderek száma városonként:
Békéscsaba: 4717
Érd: 2610
Győr: 4147
Kecskemét: 2140
Miskolc: 3023
Nagykanizsa: 949
Sopron: 2156
Szeged: 1840
Szombathely: 1265
Veszprém: 3410
Zalaegerszeg: 694
Vác: 2510
Százhalombatta: 1279
Kunszentmiklós: 1176
Mosonmagyaróvár: 1048
Kiskőrös: 253
Siófok: 469
Balatonfüred: 476
Keszthely: 640
Edelény: 639
ÖSSZESEN: 35.441

Legolvasottabb cikkeink