• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

10 éve csatlakoztunk teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz

Egészségpolitika 2023.06.06 Forrás: Weborvos
10 éve csatlakoztunk teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz

Az Eurotransplant csatlakozás után 39%-kal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét.

Magyarország 10 éve csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervcsere szervezet. Az elmúlt évtizedben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, amely a 3922 (elhunyt donoros) hazai szervátültetés 24%-a. A nemzetközi szervcsere következtében jelentősen javult a magyar betegek szervhez jutási esélye, hiszen a magyar transzplantáltak közel egynegyede jobb immunológiai egyezésű vesét kapott, vagy érzékenyített betegként gyorsabban sikerült kifejezetten nekik alkalmas szervet találni, vagy kiemelt sürgősséggel szervre váró betegek, esetleg gyermekek voltak - tudatta közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat.

Az Eurotransplant csatlakozás után 39%-kal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét és a pontosabb donorszerv elosztást.

A legnagyobb esetszámban végzett veseátültetés esetén az immunológiai egyezés javult, amelynek következtében a beültetett szerv hosszabb ideig működik, és a betegek hosszabban élhetnek jobb minőségű életet. Ez 750 többletév nyereséget jelent 10 év alatt.

A transzplantált betegek átlagos várakozási ideje csökkent, vese esetében a legjelentősebben, 4,48 évről 3,42-re.

A sürgősséggel szervre váró akut betegek száma kétszeresére nőtt, 342 beteg 74%-ánál sikeres transzplantáció történt (korábban 53%-uknál), amelyhez a donorszervek 71%-a külföldről érkezett.

Az érzékenyített (immunizált) transzplantált betegek közel 8 éves átlagos várakozási ideje kevesebb, mint 4 évre csökkent, miközben a többi, nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.

A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt 176 gyermek recipiens kapott itthon szervet, a gyermekeknek beültetett vesék 66,67%-a (52), a májaknak 40,82%-a (20), a szíveknek 82,93%-a (34) az Eurotransplantból érkezett.

Az Eurotransplant csatlakozás óta minden alkalmas donorszerv átültetésre kerül, nem vesznek el szervek megfelelő recipiens hiányában. Az együttműködés előnyös a szervátültetésre szoruló betegeknek és így egész Magyarországnak.

A jubileumi ünnepséggel szinte egy időben, 2023. május 10-én elvégezték a 12.000. szervátültetést Magyarországon, amely egy veseátültetés volt a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén. Az esetszám önmagában is arra utal, hogy jelentős, évtizedes tapasztalattal működnek a hazai transzplantációs programok.

A 12.000 szervátültetés között 9626 veseátültetés, 1277 májátültetés, 772 szívátültetés, 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan), és 129 tüdőátültetés történt. 

A programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt.

Legolvasottabb cikkeink