• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

109 helyszínen jártak idén a szűrőbuszok

Egészségpolitika 2019.10.25 Forrás: MTI
109 helyszínen jártak idén a szűrőbuszok

A kardiológiai, valamint méhnyakrák- és a vastagbélrákszűrés érhető el a buszokon.

A szervezett népegészségügyi szűrést erősítik a szűrőbuszos vizsgálatok, mert az eredmények bekerülnek a rendszerbe, és a következő években behívják a résztvevőket - mondta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár pénteken Nógrádszakálon, a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat elnevezésű program idei körútjának utolsó állomásán. A buszok 109 helyszínen jártak idén.

Horváth Ildikó kiemelte, olyan településekre érkeztek a szűrőbuszok, amelyekről nehezebb bejutni a szűrőközpontokba. Az ingyenes szűrések, állapotfelmérések mellett a szakemberek egészségügyi tanácsokat is adnak. Fontosnak nevezte, hogy a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedésekre irányuló szűrések eredményei bekerülnek a házorvosok adatbázisaiba. Az államtitkár a megelőzés fontosságát hangsúlyozva kitért az influenzajárványra is. Azt szorgalmazta, hogy az emberek kérjék a védőoltást, hozzátéve: ezek egy részét az állam ingyenesen biztosítja a kockázati csoportokba tartozók számára, így 1,3 millió oltóanyagot már kiszállítottak a háziorvosokhoz. Azok kapják meg ingyen, akik elmúltak 60 évesek, és valamilyen krónikus betegségük, például asztmájuk vagy diabéteszük van. Horváth Ildikó az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozókat arra kérte, hogy ők is oltassák be magukat a saját védelmükben és az ellátás biztonsága érdekében.

Surján Orsolya helyettes országos tisztifőorvos ismertette: a szűrőbuszok 18 ezer kilométert tettek meg, 109 helyszínen csaknem tízezer ember szűrővizsgálatát végezték el, a legfőbb halálokokra, a keringési és a daganatos betegségekre fókuszálva. Elmondta, hogy a kardiológiai, valamint méhnyakrák- és a vastagbélrákszűrés érhető el a buszokon. A regisztrációt követő általános állapotfelmérésen a résztvevők több mint felénél találnak valamilyen problémát. Az orvosok tanácsadásra, háziorvoshoz vagy további vizsgálatra küldik a betegeket, ha szükséges, szív-ultrahangvizsgálatot is végeznek a helyszínen. A lakosság számára az a leginkább vonzó, hogy olyan szakorvosok jönnek helybe, akikhez a legnehezebben jutnak be a szakrendelőbe - tette hozzá Surján Orsolya.

Bercsényi Lajos, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház főigazgatója köszönetet mondott azoknak a háziorvosoknak, védőnőknek és polgármestereknek, akik előkészítik a helyben végzett szűréseket. Nagy Ferenc, a programban gyermekszemészeti vizsgálatokat végző Magyar Máltai Szeretetszolgálat projektvezetője azt mondta, ez a szűrés nemcsak szakmailag széles spektrumú, de a jól segítés legjobb példája is. Radvánszky Judit polgármester a lehetőséget megköszönve elmondta, Nógrádszakál azért kapott kiemelt figyelmet, mert a 30 legszegényebb település között van, és sokaknak gondot jelent, hogy eljussanak Szécsénybe, Balassagyarmatra vagy Salgótarjánba.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink