• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

8 milliárd forint támogatás a hazai egyetemek kutatásaihoz

Egészségpolitika 2024.05.06 Forrás: MTI
8 milliárd forint támogatás a hazai egyetemek kutatásaihoz

Az egy projektre elnyerhető támogatás felső határa 400 millió forint, a  pályázatokat 2024. július 5-ig lehet benyújtani.

A HU-rizont program 8 milliárd forint keretösszeggel támogatja, hogy kiváló magyar műhelyek vezetésével olyan nemzetközi kutatási projektek induljanak a világ legkiválóbb egyetemeinek és kutatóintézeteinek közreműködésével, melyek Magyarország és a nagyvilág számára egyaránt fontos társadalmi és gazdasági kihívások megoldására fókuszálnak - mondta Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: péntektől lehet pályázni a HU-rizont Programra, mely a modellváltott egyetemek fiatal kutatóinak és kutatócsoportjainak teremti meg azt a lehetőséget, hogy együttműködésben, konzorciumban a világ vezető egyetemeivel nyújtsanak be pályázatot olyan területeken, melyek a magyar gazdaság, a magyar társadalom számára fontosak: az egészséges életmód, a zöld átállás és a digitalizáció területén.

Várjuk a HU-rizont Programon keresztül a magyar kutatók pályázatait a világ vezető egyetemeivel - mondta Hankó Balázs, majd hozzátette, hogy innentől a partneregyetemek kutatóinak költségeit is állják ebből programból.

Hankó Balázs a bővülő ösztöndíjakról szólva felidézte: létrehozták az Egyetemi Kutatói Ösztöndíj Programot (EKÖP), ennek keretét nyolc és fél milliárd forintról tíz milliárd forintra bővítették. Ez az Új Nemzeti Kiválósági Programot (ÚNKP) és a Kooperatív Doktori Programot (KDP) építi egybe - tette hozzá. Az államtitkár emlékeztetett, hogy létrehozták a Doktorandusz Kiválósági Ösztöndíj Programot is, melyet a jövőben készek bővíteni és erősíteni.

Hankó Balázs célként jelölte meg, hogy egyre több olyan kutató legyen, aki a vállalati-piaci világból érkezik.

Kiemelte: folytatják a Kooperatív Doktori Programot, melynek keretében a részt vevő doktori hallgatók vállalati együttműködésben, a felsőoktatási doktori iskolák intézményes keretei között dolgozzák fel témájukat. "Előrelépünk a kutatásban, az innovációban, a felsőoktatásban: több a doktori képzésben részt vevő diák. Az irány egyértelműen jó" - hangsúlyozta Hankó Balázs.

A KIM által küldött írásos összegzés szerint a HU-rizont program részeként külföldi kutatóhelyek és kutatók nemcsak Európából, hanem - kiválósági alapon - a világ bármely országából bevonhatók, a kutatásokat végző nemzetközi konzorciumokat azonban minden esetben magyar felsőoktatási intézmények fogják vezetni.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból elnyerhető támogatás a kutatás-fejlesztési projektek teljes költségvetését, tehát a magyar intézmények és a társult partnerekként bevont külföldi résztvevők költségeit egyaránt fedezi. Az egy projektre elnyerhető támogatás felső határa 400 millió forint.

A magyar egyetemi kutatócsoportok a Neumann János Program (NJP) három fókuszterületén belül kilenc tématerület közül választhatnak, és két hónap áll rendelkezésükre, hogy európai vagy Európán kívüli kollégáikkal kidolgozzák innovatív koncepciójukat. A pályázatokat 2024. július 5-ig lehet benyújtani.

A HU-rizont Program részeként támogatott, 24-36 hónapig tartó együttműködések további célja, hogy stratégiai fontosságú nemzetközi partnerségek kialakulását indítsák el, és felkészítsék a magyar kutatókat arra, hogy akár nagy létszámú nemzetközi projekteket is képesek legyenek vezetni a későbbiekben.

A Doktoranduszok Országos Szövetsége (DOSZ) által szervezett Tavaszi szél elnevezésű konferenciát 1997 óta rendezik meg. A péntektől vasárnapig tartó eseménynek idén az Óbudai Egyetem ad otthont. A konferencia célja, hogy a hazai és a határon túli doktorandusz közösséget összehozza. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)