• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

88 milliárd jutott a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

Egészségpolitika 2024.06.06 Forrás: MTI nyomán
88 milliárd jutott a budapesti egészségügyi fejlesztésekre

A kormány figyelmet fordított arra, hogy tovább javuljon a CT- és MR-ellátottság: öt CT- és négy MR-berendezés állt a betegek szolgálatába.

A kormány az elmúlt években kiemelten támogatta a budapesti egészségügyi fejlesztéseket: az Egészséges Budapest Program keretében 88 milliárd forintnyi támogatást biztosított a fővárosnak és a kerületi önkormányzatoknak ahhoz, hogy javítani tudják az egészségügyi ellátás színvonalát - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten. Rétvári Bence az elkészült újbudai gyermekegészségügyi központnál tartott sajtótájékoztatón elmondta: a kormány 88 milliárdot biztosított a budapestiek egészségének a védelmére, és 11 országos intézetben, 13 kórházban és 32 szakrendelőben történt fejlesztés a forrásból.

A kormány nemcsak az épületek felújításához járult hozzá, hanem a korszerű felszereltséghez is, 34 milliárd forintot biztosított arra, hogy Budapesten a legkorszerűbb orvosi berendezések legyenek - közölte.

Az államtitkár kiemelte: a kormány külön figyelmet fordított arra, hogy tovább javuljon a CT- és MR-ellátottság: öt CT- és négy MR-berendezés állt a betegek szolgálatába az elmúlt években. Továbbá a kormányzat többletfinanszírozást adott arra, hogy Budapesten teljes mértékben leszorítsák a várólistákat a CT és MR tekintetében. Erre a célra több mint 2,7 milliárd forintot költöttek - mondta.

Rétvári Bence kitért arra is, hogy a kormány az elmúlt években a fővárosi és a kerületi egészségügyi fejlesztésekhez abban az ütemben biztosította a forrásokat, ahogy ezt a főváros igényelte. Ugyanakkor ez a másik oldalról nem mondható el, hiszen a főváros nem haladt abban az ütemben, mint amit önmaga vállalt, így Budapest "nagyon nagy léptékű" késésben van a saját maga által vállalt ütemezéshez képest is - mondta.  Az államtitkár közölte, mindezek miatt a kormánynak új határozatot kellett hoznia, a 2020-2021-ben nyújtott támogatásoknak a felhasználási és elszámolási határidejét 2024. december 31-ig meg kellett hosszabbítani.

Rétvári Bence az újbudai gyermekegészségügyi központról szólva elmondta: a kormány több mint négymilliárd forint forrást biztosított a rendelő kialakításához. A kormány a rendelőn belüli és azon kívüli kerületi fejlesztésekhez is hozzájárult - jegyezte meg. Kifejtette: a kormány 2017-ben 1,9 milliárd forintot, 2021-ben 1,4 milliárdot, 2023-ban 710 milliót biztosított a rendelő kialakításához, továbbá berendezésekre, orvosi eszközökre 360 milliós támogatást adtak.