• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

9 százalékkal nőttek a keresetek, az egészségügyben 3,7-tel

Hírek 2019.06.28 Forrás: MTI
9 százalékkal nőttek a keresetek, az egészségügyben 3,7-tel

Az egészségügyben 3,7 százalékkal 346 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset tavaly április óta.

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 371 100 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 381 700 forint volt, ami 9,0, illetve 7,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónapban 10,2 százalékos, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 9,1 százalékos volt a keresetek éves emelkedése. 

A nettó átlagkereset a kedvezmények nélkül 246 800 forint, a kedvezményeket is figyelembe véve 254 300 forint volt, 9,1 százalékkal  nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az év első négy hónapjában a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyformán 10,4 százalékkal, a kedvezmények figyelembevételével számított nettó átlagkereset pedig 10,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az áprilisi 3,9, és a január-áprilisi 3,4 százalékos inflációval valamint a nettó keresetek kedvezmények nélkül számolt 9,0 százalékos, illetve 10,4 százalékos növekedésével számolva a reálkeresetek májusban 4,9, az év első négy hónapjában 6,8 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában.

A legalább 5 munkatársat teljes munkaidőben foglalkoztató vállalkozásoknál tizedik hónapja kétszámjegyű, áprilisban 10,3 százalékos volt a keresetek közfoglalkoztatottak nélkül számolt emelkedése. (A 2017 márciusa óta eltelt 26 hónapban összesen kétszer nem érte a 10 százalékot a növekedés.)

A költségvetési szerveknél, a közfoglalkoztatottakat nem számolva,  0,8 százalékkal haladta meg a bruttó és a nettó átlagkereset a tavaly áprilisit. Az áprilisi keresetek 11,9 százalékkal voltak magasabbak a  feldolgozóiparban és 12,8 százalékkal az építőiparban, mint  egy évvel korábban, és átlagosan bruttó 404 ezer, illetve 275 ezer forintot tettek ki. A pénzügyi,  biztosítási szektorban áprilisban rendszeresen megugranak a bérkifizetések, az idén a havi átlag a 815 ezer forintot is meghaladta, a négyhavi 671 ezer forinthoz képest, ami 3,4, illetve 6,5 százalékos éves növekedésnek felel meg. Az infokommunikációs szektorban 6,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset és  megközelítette a 633 ezer forintot. A szálláshely szolgáltatás és vendéglátás területen 10,2 százalékkal 239 ezer forintra nőttek a keresetek.

A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén alkalmazottak bruttó átlagkeresete 442 ezer forint volt áprilisban, 1,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az oktatásban 3,5 százalékkal, az egészségügyben 3,7 százalékkal 331, illetve 346 ezer forintra nőtt a bruttó átlagkereset tavaly április óta.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink