• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

A bolgár betegek tüdőátültetését hazánkban végeznék

Egészségpolitika 2022.05.21 Forrás: MTI-OS nyomán
A bolgár betegek tüdőátültetését hazánkban végeznék

Magyarországot mint szolgáltatót keresi kétoldalú tüdőtranszplantációs együttműködés céljából Kazahszán, Románia és Bulgária.

A pénteken  videokonferencián egyeztették a magyar-bolgár tüdőtranszplantációs lehetőségeket. Az egyeztetések előzménye a Kásler Miklós leköszönő miniszter által elindított nemzetközi együttműködés, amely lehetőséget teremtett arra, hogy a magyar és bolgár felek áttekintsék az Országos Onkológiai Intézet bázisán megvalósítható, a magyar fél által bolgár páciensek érdekében végzendő tüdőátültetési tevékenység távlatait.

Az Intézetben működő Mellkassebészeti Központ világszínvonalú fejlesztésben részesült, aminek következményeként 2015 óta olyan sikerrel folynak az ilyen jellegű sebészeti beavatkozások, hogy a korábban osztrák együttműködésben lebonyolított magyar tüdőtranszplantációs program 2020-tól már szuverén módon működik. A magyar egészségügyi ellátórendszer már rendelkezik azzal a fejlett infrastruktúrával, a szervezési potenciállal és orvosszakmai felkészültséggel, hogy a tüdőátültetési kapacitását felajánlhassa a nemzetközi szinten jelentkező igények számára. Ez adja a szilárd szakmai alapot ahhoz, hogy Magyarországot mint szolgáltatót keresse kétoldalú tüdőtranszplantációs együttműködés végett Kazahszán, Románia és legutóbb Bulgária is.

A bolgár fél előzetes felvetései és kérdései kapcsán Rényi-Vámos Ferenc docens főorvos, a sebészeti team vezetője ismertette a magyarországi orvosi és szervezési lehetőségeket és feltételeket. Az Intézetben kiváló szakmai gyakorlat halmozódott fel, amelynek megosztására kész fogadni egy bolgár pulmonológiai szakértőt is, utógondozással kapcsolatos képzésre.

A felek megállapodtak, hogy amíg a betegek transzplantáció utáni gondozása a származási helyén nem megoldott, addig szükségtelen más szakmai részletek mérlegelése, viszont kötelező megteremteni a jogi és logisztikai előfeltételeket Bulgáriának az Eurotransplant hálózatához való csatlakozásához. 

 

 

Legolvasottabb cikkeink