• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A drogpiac helyzete rendőri szemmel - minden átköltözött az internetre

Egészségpolitika 2024.02.23 Forrás: MTI
A drogpiac helyzete rendőri szemmel - minden átköltözött az internetre

Ez egy emberkísérlet, a hatóságok és a kábítószer-előállítók pedig folyamatosan versenyt futnak egymással.

Az utóbbi időben átalakult a kábítószerek előállítása és a kábítószer-kereskedelem is, de a magyar rendőrség "tartja a lépést" a terjesztőkkel - jelentette ki a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Rétvári Bence arról beszélt: a kábítószer-kereskedelem is "átköltözött az internetre", legtöbbször már nincs személyes találkozás a díler és a kábítószerfüggő között, hanem csomagküldő szolgálatokkal, drónokkal csempészik drogot, amiért a vevők gyakran kriptovalutával fizetnek. A kábítószer-kereskedők és -vásárlók titkosított csatornákon kommunikálnak egymással különböző chatprogramokon. A magyar rendőrség azonban tartja a lépést és az online térben is felderíti a különböző kábítószer-kereskedő hálózatokat - tette hozzá.

Kiemelte: a magyar rendőrök minden szinten, "földközelben", a dílerekkel és az óriási hálózatokkal szemben is eredményesek, naponta átlagosan húsz, kábítószerrel kapcsolatos eljárást indítanak.

A nemzetközi bűnüldöző hatóságok között is jó a kapcsolat, ennek eredményként foglaltak le a magyar rendőrök tavaly novemberben 480 milliárd forint értékű kábítószer-alapanyagot és "kaptak el" Magyarországon egy az Interpol által is körözött brazil drogbárót.

Rétvári Bence beszélt a prevenció fontosságáról, megemlítve, hogy több, a rendőrség és más szervezetek által szervezett iskolai programmal igyekeznek a gyerekek figyelmét felhívni a veszélyekre.

Az államtitkár különösen veszélyes időszakként beszélt a nyárról, jelezve, éppen ezért tavaly nyáron egy háromhetes akcióban több mint háromezer rendőr derített fel egy drogkereskedő hálózatot, és több mint hétszáz embert tartóztattak le ebben az időszakban.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa felidézte: a kábítószer-előállításban a heroin afganisztáni útvonalának elakadása hozott drámai változást. Akkor "robbantak be" a dizájnerdrogok, amelyeket vegyészek kísérleteznek ki laboratóriumokban, majd "rászabadítják" a társadalomra a szereket, amelyek hatását nem ismerik sem a terjesztők, sem a fogyasztók, sem pedig az orvosok. Ez egy emberkísérlet, a hatóságok és a kábítószer-előállítók pedig folyamatosan versenyt futnak egymással - fogalmazott.

A miniszteri biztos veszélyesnek nevezte a Németországban már elkezdődött drogliberalizációs folyamatot, hozzátéve, helyes, hogy Magyarország nem kíván elindulni ezen az úton.

Legolvasottabb cikkeink