• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A fejlődés motorjai a generikuso​k?

Egészségpolitika Forrás: Weborvos

1975 óta először csökkentek Európában az egészségügyi kiadások.

Az európai egészségügyi rendszerek fenntarthatósága kizárólag a generikus és a biotechnológiai gyógyszerek tudatosabb felhasználásával lehetséges. Ennek érdekében pedig szükséges az európai kormányoknak mindent megtenni, hogy a generikus cégek Európában maradjanak - Áll a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesületének közleményében.

Gudbjorg Edda Eggertsdottir, az European Generic Association (EGA) elnöke, az Egyesület 19. Konferenciáján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magas színvonalú gyártási munkát és know-how-t biztosító generikus és biotechnológiai gyógyszervállalatokat Európában kell tartani. A generikus cégek tevékenysége nemcsak a társadalom és a betegek érdekeit szolgálja, de egyben növeli e stratégiai iparág versenyképességét és innovációs kapacitását is.

A gyógyszergyárak terhei (például az igazgatási díjak) folyamatosan emelkednek, elsősorban a hamis gyógyszerek, valamint a farmakovigilancia, a variációk, az átláthatóság és a klinikai vizsgálatok tárgyában megalkotott új EU szabályoknak köszönhetően. Beata Stepniewska, EGA megbízott főigazgató elmondta: "Alapvető fontosságú, hogy a döntéshozók megértsék: az igazgatási díjak emelkedése és a generikus gyártók vállán lévő, a folyamatosan elvárt árcsökkentés miatti nyomás közti egyensúly megteremtése közös cél, egy fenntartható ipari környezet kialakítása érdekében."

"Mivel 1975 óta először csökkentek Európában az egészségügyi kiadások - több mint 0,5%-kal – sürgős lépéseket kell tenni a hosszú távon is fenntartható ellátás biztosítása érdekében. A generikus és a biológiai hasonló gyógyszereknek abban lehet nagy szerepük, hogy az egyre nagyobb pénzügyi nyomás alatt tevékenykedő egészségügyi szolgáltatókat kiváló minőségű gyógyszerekkel látják el."- mondta az EGA elnöke, Gudbjorg Edda Eggertsdottir.

Az is fontos, hogy az európai kormányok biológiai hasonló gyógyszereket a megoldás egyik eszközének tekintsék, mellyel alacsonyabb egészségügyi kiadások mellett nagyobb számú betegeket lehet kezelni.

A berlini intézet, az IGES (Germany-based Institute for Health and Social research) tanulmánya szerint 2007-2020 között, összesen 11,8 és 33,4 Mrd euró közti megtakarítást lehet megvalósítani, 8 európai országban.

Legolvasottabb cikkeink