• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A FESZ képviselői találkoztak az egészségügyi államtitkárral

Egészségpolitika 2022.09.28 Forrás: FESZ - Weborvos
A FESZ képviselői találkoztak az egészségügyi államtitkárral

"Államtitkár úr is azt képviseli, hogy csökkenteni kell az orvosok és szakdolgozók közti bérfeszültséget".

Hétfőn egyeztetésre érkeztek a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) képviselői az egészségügyi államtitkárhoz. A találkozóról a FESZ facebook oldalán található beszámoló, amelyet itt közlünk.

"Kedves Kollégák! Tegnap voltunk Takács Péter Államtitkár Úrnál, hogy tájékozódjunk és elősegítsük, hogy minél hamarabb szülessenek kedvező döntések a szakdolgozók és az eddigi fejlesztésekből kimaradtak ügyében.

Túl azon, hogy bérek aránytalanul alacsonyak a végzett munkához és felelősséghez képest, számos olyan probléma is van, aminek a nem jogszerű munkáltatói gyakorlat az oka. A bérek szintjének emelése, bár fontos követelésünk, de emellett a nehezebb és több munka fokozottabb elismerése, a szakmai tapasztalat és tudás fokozottabb elismerése, az ösztönzőbb, és arányosabb bérezés elérése fontos célunk.

A jelenlegi bértáblák ennek a követelménynek nem felelnek meg, amit Ti is láthattok. Van számos terület, ami még a többihez képest is kiemelést érdemel, mint az intenzív terápia, traumatológia pszichiátria, krónikus osztályok szakdolgozói terhelése, és vannak más területek is. Nemcsak az SBO-n indokolt a magasabb pótlék, hanem számos más területen is ahol extrém a terhelés.

Államtitkár úr is azt képviseli, hogy csökkenteni kell az orvosok és szakdolgozók közti bérfeszültséget, egyes területek kiemelést érdemelnek, de nem randommódon hanem a tényleges terhek figyelembe vételével. Ehhez az államtitkárság és mi is a nemzetközi mintákat vettük alapul.

Október közepén kerül a Kormány elé terv szerint az egészségügy fejlesztésének ügye beleértve a szakdolgozói bérek előbb említett változásokat is érintő koncepciója, emelésének javaslata. Ha a Kormány elfogadja a javaslatokat, akkor kerül sor a részletszabályok meghatározására, amibe reményeink szerint bevonnak minket is.

Úgy tapasztaltuk Államtitkár Úr elkötelezett a változások mellett, és a javaslatok között sok olyan szerepel, amiket jó ideje többször leírtunk-bérarányok helyreállítása , pótlékok, egyes területek kiemelése, a tudás a tapasztalat magasabb szintű elismerése, a szakképzés megreformálása.

Mindemellett számos gyakorlati ügy megoldására is tettünk javaslatot-pl, munkaköri besorolások egyértelműsítése , ha az adott munkakör több képzettséggel is betölthető, akkor a magasabbat vegyék figyelembe, a nyugdíjas foglalkoztatás akadályainak az elhárítása. Egyetértés volt abban, hogy aki nyugdíj mellett dolgozik minden olyan juttatás jár neki, ami akkor járna ha nem dolgozna pl 1. havi nyugdíj, nyugdíjprémium.

A rendkívüli munkavégzés anomáliái is szóba kerültek. Szorgalmaztuk a kollektív szerződések, és a szakszervezetekkel való párbeszéd rendszeressé tételét mint országos, mind a munkáltatói szinteken. Ugyanakkor a szakszervezet is elsősorban azon munkavállaló, munkavállalói csoportok problémáit tudja jobban megismerni és képviselni, akik a tagjaik. A munkáltatókkal szemben nincs is másra jogosultsága. Úgyhogy talán van remény, figyeljük a változásokat és erősítsük a szakszervezetet abban, hogy minél nagyobb erő álljon mögöttünk, így a képviseletünk is erősebb lehet."

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink