• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A korai felismerés segítheti az emlődaganat gyógyítását

Egészségpolitika 2020.10.01 Forrás: MTI-OS
A korai felismerés segítheti az emlődaganat gyógyítását

A szervezett emlőszűrést országos lefedettséggel 38 Komplex Mammográfiás Központ és 11 Mammográfiás Szűrőállomás látja el.

A nők emlődaganatos megbetegedése a vezető halálokok közé tartozik Európában. Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, ahogyan minden évben, így ma is, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a betegség korai felismerése nagyban segíti a gyógyulás esélyeit. A daganatos betegségekkel szembeni küzdelem komplex feladat, amely túlmutat a terápián: kiterjed a megelőzésre és a szűrésre egyaránt. Hazánkban rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak.

Az elmúlt tíz évben a kormány csaknem 90 milliárd forintot fordított az onkológiai struktúra korszerűsítésére. Az onkológiai ellátórendszer fejlesztéséhez, a WHO ajánlását figyelembe véve az Országos Onkológiai Intézet 1993-ban Kásler Miklós szerkesztésében összeállította a Nemzeti Rákellenes Programot, amelyet a közép-európai országok közül Magyarország készített el elsőként. Hazánkban jelenleg a Nemzeti Rákellenes Program kiemelt része a felvilágosítás, a megelőzés, valamint, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. A Magyar Kormány a megelőzés érdekében 2002 óta biztosítja az emlőrák népesség szintű szervezett szűrését, hiszen a szűrés korai diagnózist, a korai diagnózis korai terápiát, a korai terápia pedig eredményes gyógykezelést jelent.

A szervezett emlőszűrést az utóbbi időszak fejlesztései eredményeként, országos lefedettséggel 38 Komplex Mammográfiás Központ és 11 Mammográfiás Szűrőállomás látja el a teljes veszélyeztetett korosztály vizsgálatára alkalmas kapacitással. A szervezett szűrővizsgálatokon a nemzetközi ajánlás szerinti 70%-os részvételi arány elérését célozva, a "Helybe visszük a vizsgálatokat" program keretében segítik az egyenlő esélyű hozzáférést 10 egészségfejlesztési busszal, 2021-tól pedig további 9, modern mammográffal felszerelt szűrőbusszal. Az emlőszűrő vizsgálatokat meghatározott nemzetközi protokoll szerint, korszerű készülékekkel felszerelt központokban, mammográfiás vizsgálatban jártas szakemberek végzik.

A rákbetegségből eredő halálozás további csökkentése érdekében egy új Nemzeti Rákellenes Program kidolgozása vált szükségessé, amelynek komplex egészségügyi-szakmai és társadalmi cselekvési programjával elérni kívánt cél, hogy 2030-ra jelentős mértékben csökkenjen a rákhalálozás. E cél eléréshez kiemelten fontos a kelet-közép-európai régió bekapcsolása az európai tudományos vérkeringésbe, amelyben kiemelkedő szereppel bír a Kásler Miklós kezdeményezésére megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia. A testület magas szinten szervezett szakmai munkájával erősödik az onkológiai tudományos szakterület, bővülnek a képzési lehetőségek, a jó gyakorlatok megosztásával, a regionális kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenység támogatásával pedig javul a megelőző és a terápiás módszerek hatékonysága és ezzel együtt a társadalom egészségi állapota is.

Legolvasottabb cikkeink