• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A magánszolgáltatóknak is kötelező az EESZT két hét múlva

Egészségpolitika 2020.05.18 Forrás: MTI-OS
A magánszolgáltatóknak is kötelező az EESZT két hét múlva

Közel kétszáz medikai szoftverfejlesztő cég számtalan akkreditált programja áll rendelkezésre a magánellátók számára a csatlakozáshoz.

Csupán két hét van hátra a csatlakozásra kötelezett magánszolgáltatóknak, hogy 2020. június 1-jével elkezdjenek adatokat szolgáltatni az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér felé. Számtalan EESZT-kompatibilis medikai rendszer támogatja, hogy az egészségügyi államigazgatási szerv által ellenőrzött adatszolgáltatásnak eleget lehessen tenni.

A mostani EESZT csatlakozásra kötelezett orvosi vagy fogorvosi feladatra irányuló működési engedéllyel rendelkező (1-es vagy 2-es szolgáltatási típuskód) magánfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak 2019. december végéig kellett megkezdeniük adminisztrációs csatlakozásukat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez. Az ezt követő 5 hónap a technikai csatlakozás időszaka volt, melynek határideje 2020. június 1-je. A kötelező adatszolgáltatás megkezdésének időpontja 2019. október 15-étől ismert. Összesen 198 medikai szoftverfejlesztő cég számtalan akkreditált programja áll rendelkezésre, hogy az egészségügyi szolgáltatók számára biztosítsa a kötelezettségek maradéktalan betartását. Az EESZT-hez csatlakozni képes medikai rendszerek minden adminisztrációs és adatszolgáltatási kötelezettséget kezelnek, és elektronikus vényíró programmal rendelkeznek.

Azok a szolgáltatók, akiknek a medikai rendszere nem képes az EESZT-csatlakozásra, mint pl. az ORKA, illetve az alapellátó fogorvosok által használt Tételes Fogászati program (TETFOG), folyamatosan bővülő kínálatból választhatnak akkreditált medikai szoftvert (https://e-egeszsegugy.gov.hu/medikai-rendszerek). Azon, jellemzően egészen kicsi, szolgáltatók számára, melyek eddig semmilyen számítógépes szoftvert nem használtak az ellátások adminisztrálásához, majd a miniHIS rendszer nyújthat segítséget az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésében. Azonban az ingyenes, webes felületről elérhető rendszer nem lesz alkalmas NEAK adatszolgáltatásra, és nem helyettesítheti az ellátást hatékonyan támogató medikai rendszereket.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt hangsúlyossá váltak az EESZT nyújtotta előnyök, aminek köszönhetően megnőtt a csatlakozó magánszolgáltatók száma. A Tér felkészült a magánszolgáltatói adatok fogadására, kezelésére.

Legolvasottabb cikkeink