• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A magyar családon segítő horvát orvosokat is kitüntették

Egészségpolitika 2019.07.25 Forrás: MTI
A magyar családon segítő horvát orvosokat is kitüntették

A magyar miniszter hét önkéntes tűzoltónak és öt orvosnak adott át emlékérmet.

Kitüntette azokat az önkéntes tűzoltókat és orvosokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban, akik részt vettek a július 11-én a horvátországi A4-es autópálya egyik fizetőkapujánál balesetet szenvedett magyar család mentésében. A miniszter a szentivánzelinai önkéntes tűzoltó egyesület hét tagjának, a zágrábi Rebro Klinikai Központ négy, valamint a szintén zágrábi Dubrava Klinikai Kórház egy orvosának adta át a magyar kormány elismeréseit.

A tizenkét ezüst emlékérem egy egész nemzet nagyrabecsülését fejezi ki, és arra emlékeztet, hogy a kitüntetettek olyat tettek, "aminél nagyobbat vagy többet nem lehet: életet mentettek" - húzta alá Szijjártó Péter.

Július 11-én egy 35 éves horvát sofőr lassítás nélkül hajtott bele egy magyar rendszámú autóba a horvátországi A4-es autópálya Sveta Helena-i  (szentivánzelinai)  fizetőkapujánál, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású család tagjainak. Később kiderült, a sofőr többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt. A rendőrségi kihallgatáson azt mondta, nem emlékszik a baleset körülményeire. A horvát rendőrség korábbi közlése szerint a BMW-t vezető férfi a megengedett óránkénti 50 kilométeres sebesség helyett lassítás nélkül, az előzetes becslés szerint 150 kilométeres sebességgel csapódott be a fizetőkapunál álló, magyar rendszámú Skodába.

A magyar származású édesapa és horvát származású édesanya hétéves gyermekével Ausztráliából érkezett Magyarországra, ahonnan a horvát tengerpartra szerettek volna utazni. A család mindhárom tagja válságos állapotban került kórházba, de már jól vannak. A sajtónak nem kívántak nyilatkozni.  A zágrábi megyei bíróság július 15-én harmincnapos vizsgálati fogságba helyezte a BMW sofőrjét az indoklás szerint azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy a férfi megismétli a bűncselekményt.

Szijjártó Péter csütörtökön emlékeztetett arra, hogy két és fél évvel ezelőtt Verona közelében egy magyar iskolás gyerekeket szállító busz szenvedett balesetet, és a 17 halálos áldozattal, valamint 25 sérülttel járó baleset mindmáig a legsúlyosabb közúti incidensnek számít, amely magyar emberéleteket követelt. A 2017 elején történt tragédia miatt Magyarországon rettegve figyelnek minden olyan balesetet, amely külföldön magyarokkal történik.

A tárcavezető rámutatott, két héttel a horvátországi autópályán történt baleset után világossá vált, hogy az is egy rendkívül szörnyű tragédia lehetett volna, ha nincs a horvát önkéntes tűzoltók és az orvosok hősies helytállása és gyors segítsége. "Önöket ma Magyarországon hősként szokás emlegetni, hiszen egy magyar családot gyakorlatilag a halál torkából mentettek meg" - húzta alá Szijjártó Péter. Hozzátette, azért érkezett Zágrábba, hogy személyesen fejezze ki a magyar emberek köszönetét, valamint a magyar nemzet megbecsülését és tiszteletét.

Szijjártó Péter zágrábi látogatása alkalmával találkozott az új horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel, Gordan Grlic-Radmannal, akivel együtt vett részt az emlékérmek átadásán. A két ország viszonyával kapcsolatban kiemelte, hogy Magyarország és Horvátország jó szomszédnak számít. Mindkét ország érdeke az, hogy a szomszédság a jövőben is a jó dolgokról szóljon, hogy kihasználják a szomszédság adta lehetőségeket, maguk mögött hagyják a múlt vitáit. 

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink