• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar gyógyszeripar kihívása a hazai gazdasági környezet

Egészségpolitika 2024.05.31 Forrás: Weborvos
A magyar gyógyszeripar kihívása a hazai gazdasági környezet

AIPM: Tennünk kell valamit, hogy egészségesebbek legyenek a magyarok – ebben segíthetnek az innovatív terápiák

A világot sokkoló koronavírus-járvány kezelésében kulcsszerepet vállaltak az úgynevezett innovatív gyógyszergyártók, amelyek a legmodernebb készítményeket, terápiákat fejlesztik, biztosítják világszerte. Ez meglehetősen drága műfaj, de elengedhetetlen a „jövőbiztos társadalomhoz”, a gazdasági súlya pedig megkérdőjelezhetetlen akár magyar, akár nemzetközi szinten – foglalták össze az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által szervezett budapesti konferencia csütörtöki napján elhangzottakat közleményben.

Gyengék a magyar adatok

„A szervezet célja, hogy az innovatív terápiák, gyógyszerek eljussanak a betegekhez, egészségügyi intézményekhez, a megfelelő állami finanszírozás mellett. Erre azért is van szükség, mert Magyarország több fontos egészségügyi mutatót nézve is le van maradva. A 65 éves korban várható élettartam Magyarországon a nőknél közel 18 év, a férfiaknál 14 év, szemben a 17 és 21 éves uniós átlaggal. A várható élettartam Magyarországon - 2022-ben – 76,2 év volt, ami négy és fél évvel elmaradt az uniós átlagszinttől. Ráadásul az úgynevezett megelőzhető halálesetek száma az Európai Unió országait tekintve a legmagasabbak között van” – mondta Szalóki Katalin, az AIPM igazgatója idézve egyebek mellett a szervezet és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatait.

Hol helyezkednek el a gyógyszercégek a magyar gazdaságon belül?

A konferencián ismertettek több – az IQVIA, a Századvég és a Healthware által készített - felmérést, kutatást és elemzést, amelyek a magyar gazdaságon belül helyezték el a gyógyszeripart és az innovatív fejlesztésekkel foglalkozó gyógyszeripari szereplőket. A 2022-es adatokon alapuló becslés alapján 1800 milliárd forint értéket képvisel az iparág egyebek között a költségvetési, beruházási, kutatás-fejlesztési kiadásokat tekintve.

Beszédes, hogy az innovatív gyógyszeripari vállalatok 100 forint hozzáadott értékre vetítve további 85 forint hozzáadott értéket generálnak. Munkaerőpiaci szempontból is jelentős szereplők, mivel a gyógyszercégek által létesített 10 munkahely további 9 állás létrejöttéhez vagy megtartásához járul hozzá.

Az is kiderül a makrogazdasági adatokból, hogy bár jelentősen nőtt az egészségügyi kiadások nominális összege az elmúlt években, a GDP-hez mérten csökkenés vagy stagnálás látható, ami kedvezőtlen tendencia. A magyar gyógyszeripar, ezen belül az innovatív gyógyszergyártóknak kihívást jelent a magyarországi gazdasági környezet, ezen belül az adóztatás. „Örülünk annak, hogy a kormányzati döntéshozók is látják, mennyire fontos szerepe van a gyógyszerszektornak” – emelte ki Szalóki Katalin. Az AIPM tagjai bíznak abban, hogy a szektort sújtó extraprofit-rendeletben meghatározott adók mihamarabb kivezetésre kerülnek, ami mozgásteret adhat majd az érintett vállalatoknak.

Európa lemaradt

Az is kiderült az AIPM-konferencia nemzetközi szekciójában, ahol Nathalie Moll, az EFPIA Igazgatója is előadott, hogy Európa lemaradásba került az elmúlt időszakban. Korábban a kontinens volt a világ gyógyszertára, de mára veszített a jelentőségéből. Ez részben azzal is magyarázható, hogy Európa 25 százalékot bukott a globális fejlesztések területén. A soron következő magyar uniós elnökség során az egyik kiemelt téma lesz az Európában és Magyarországon is az egyik legtöbb halálozásért felelős szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítása. A prevenció mellett a szűrések, a kezelés, az innováció és a rehabilitáció is kulcskérdés ezen a területen.

Gyorsaság és „jövőbiztonság”

Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerben a generikus készítmények révén felszabaduló források utat nyitnak az újabb innovatív készítményeknek. Egy jól működő gyógyszertámogatási rendszerhez fel kell gyorsítani a gyógyszerek befogadási folyamatát, több szempont alapján kell dönteni egy-egy készítményről, nem kizárólag a pénzügyi szempontokat kell figyelembe venni, hogy a legmegfelelőbb – korszerű – terápiák válhassanak elérhetővé a betegek számára.

A konferencia első napján a legtöbb előadó kiemelte, hogy tervezhető, kiszámítható gazdasági, adózási környezetet szeretne a teljes gyógyszeripar, ennek eredményeként sokkal nagyobb mértékben tudnának hozzájárulni a fejlődéshez - áll az összefoglalóban.