• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentális egészség területén bevált jó gyakorlatok megosztásáért

Egészségpolitika 2024.10.22 Forrás: OKFŐ
A mentális egészség területén bevált jó gyakorlatok megosztásáért

A program keretében 14 új, vagy megújított öngyilkosság-megelőzési terv készült, és 11 országban pilot jelleggel változtatásokat hajtottak végre.

2024. szeptember 17-19 között Athénban került megrendezésre a mentális egészség területén bevált jó gyakorlatok átvételét segítő közös fellépés, a JA ImpleMENTAL zárókonferenciája, a görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (NPHO) szervezésében, 150 fő helyszíni, és több mint 100 online követő részvételével  - tudatta közleményében a programban közreműködő Országos Kórházi Főigazgatóság.

Az EU harmadik egészségügyi programja (3rd EU Health Programme) keretében társfinanszírozott és az Európai Egészségügyi és Digitális Végrehajtó Ügynöksége (HaDEA) által irányított projektben 18 uniós országból, 2 EGT-országból és 1 tagjelölt országból összesen 39 projekt vett részt a közös fellépés teljes költségvetése 6,7 millió euró volt.

A JA ImpleMENTAL három éves megvalósítása során két bevált legjobb gyakorlat „A Mentális Egészségügy Reform Belgiumban” és  Az öngyilkosság megelőzése Ausztriában „SUPRA” átvételét segítette, amelyeket a konzorciumban részt vevő országok adaptáltak, így összesen 25 pilot projektet dolgoztak ki 20 országban. A projekt keretében 14 új, vagy megújított öngyilkosság-megelőzési terv készült, és 11 országban pilot jelleggel változtatásokat hajtottak végre, közösségi-alapú mentális egészségügyi szolgáltatások kialakításával. A közreműködő partnerországok felülvizsgálták információs rendszereiket, mozgósították közösségi erőforrásaikat és fokozták a felhasználók bevonását a szolgáltatások fejlesztésébe és igénybevételére.

A záróesemény programja, a közös fellépésben közreműködő országok nemzeti szinten és pilot projektekben megvalósult tevékenységeit részletesen bemutató poszterek (amelyeket a konferencián is kiállításra kerültek) már elérhetőek a JA ImpleMENTAL honlapján

Marina Zanchi, a HaDEA igazgatója, videó üzenetben köszöntötte a zárókonferencia résztvevőit, amelyben kiemelte: „A JA ImpleMENTAL világosan megmutatta számunkra az érdekelt felek bevonásának fontosságát, mivel a mentális egészségügyi beavatkozásoknak a betegek igényeihez való átalakítása csak ezáltal valósulhat meg. A fellépés rávilágított a közösségi alapú megközelítés, a megélt tapasztalatokkal rendelkező társaktól való tanulás és kapacitásépítés jelentőségére a mentális egészségügyi ellátásokban. Ebben a tekintetben úgy vélem, hogy konzorciumi tagok mindannyian nagyon jó munkát végeztek” - zárta mondandóját Zanchi asszony.

Stefan Schreck, az Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság (DG SANTE) érdekeltekkel való kapcsolatokért felelős tanácsadója, online üdvözölte a résztvevőket és köszöntőjében elismerően szólt a közös fellépés erőfeszítéseiről.

A konferencia első napját az Eirini Agapidaki, a mentális egészségügy területét felügyelő  egészségügyi miniszter-helyettes személyes részvételével tisztelte meg. Köszöntőbeszédében az ImpleMENTAL európai közös fellépést az európai együttműködés kiváló példájaként méltatta, amelynek célja a nemzeti egészségügyi rendszerek megerősítését szolgálta a mentális egészséggel kapcsolatos kérdésekben. „Az ImpleMENTAL tevékenységével olyan innovatív gyakorlatok végrehajtásához járult hozzá, mint az öngyilkosság megelőzése és a mentális egészségügyi szolgáltatások reformja. Megtiszteltetést jelentett hazánk számára, hogy a görög Nemzeti Közegészségügyi Szervezet (NPHO) közreműködése révén vezető koordinációs szerepet vállalhattunk a közös fellépésben, ezzel is támogatva a tagállamok érdemi elkötelezettségét és a páneurópai szervezetekkel való együttműködését” – fejtette ki Agapidaki asszony.

Christos Hadjichristodoulou professzor, az NPHO elnöke köszöntőjében a közös fellépés befejezéséhez közeledve a tudományos eredmények és a projektben kiépített szakmai hálózatok ígéretes együttműködését emelte ki, amelyek révén az ImpleMENTAL a mentális egészségügy európai reformjának egyik mérföldkőjévé válhatott. „Különösen büszke vagyok arra, hogy NPHO az átfogó koordinációs munkájával kulcsszerepet játszott a fellépés megvalósításában”- hangsúlyozta.

Dimitrios Vartzopoulos a Görög Köztársaság egészségügyi miniszterhelyettese írásos üzenetében a nemrégiben bevezetett és mérföldkőnek számító görög törvény jelentőségét emelte ki, amely a mentális egészségügyi és addiktológiai szolgáltatások széttagoltságának régóta fennálló problémáját kezeli Görögországban: „Az új törvény lehetővé teszi, hogy az állampolgárok számára a szükséges mentálhigiénés szolgáltastásokat közvetlenül ott  biztosítsuk, ahol a betegek élnek, és így mindenki azonnal hozzáférhet a minőségi mentális egészségügyi ellátásokhoz, miközben a megelőzés és a mentális egészséget népszerűsítő programok révén a megbélyegzés ellen is küzdünk” - írta a miniszterhelyettes.

Natasha Azzopardi Muscat, az egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai Regionális Irodája  Tagországi Egészségügyi-Politikáért és Rendszerekért felelős részlegének igazgatója videó üzenetet küldött a zárókonferencia alkalmából.

„Közös jövőképünk volt, és egy erős hálózatot hoztunk létre, hogy jobb ellátást és életminőséget biztosítsunk a mentális egészségügyi kihívásokkal küzdő emberek számára” – szögezte le Vasileia Konte, az NPHO görögországi szolgáltatási igazgatóságának vezetője, a JA ImpleMENTAL koordinátora, aki összegezte a megvalósítást és az elért eredményeket. Ms. Konte kiemelte a különböző európai kulcsszervezetek (például az EUCOMS, az EUFAMI, az Euro Healthnet, a GAMIAN-Europe, az IASP, az MHE, az EAAD best, az EUPHA mentálhigiénés közegészségügyi s közös fellépés Tagállami Szakpolitikai Bizottságának (MSPC) tagjaival kiépített együttműködést és az érdekeltek fóruma képviselőinek közreműködését, valamint a WHO további támogatását olyan képzésekkel és közös rendezvényekkel, mint a vilniuszban lezajlott, a gyógyuláshoz és az egészséghez való emberi jogok, valamint a jogképesség és a döntési jogokról (Quality Rights) szóló konferencia, vagy a mentális egészségügyi szolgáltatások átalakításáról a JA ImpleMENTAL és a páneurópai mentális egészségügyi koalíció közötti szinergiák megteremtéséről szervezett workshop. „A fenti képzések és rendezvények eredményeképpen erős hálózat alakult ki, megvalósult a tapasztalatcsere és a tudásmegosztás, amely előmozdította a szükséges változtatásokon alapuló, újonnan megfogalmazott nemzeti mentálhigiénés politikai stratégiák kidolgozását és elfogadását” - fejezte be Konte asszony

A JA ImpleMENTAL tevékenységi körébe tartoztak a mentális egészséget előtérbe helyező képzési és kapacitásépítési erőfeszítések is. Ezek legfőbb célja a mentális egészségügy és a kapcsolódó szolgáltatások minőségének javítása volt. A képzések eredményeként mintegy 1000 fő vett részt 9, a SUPRA legjobb gyakorlatáról szóló képzésen, köztük számos az ImpleMENTAL hálózatán kívüli,  ukrán résztvevő is.

A belga legjobb gyakorlatról 16 workshop/konferencia keretében, több mint 600 mentálhigiénés szakember részedült képzésben, ami jelentősen hozzájárult a mentális egészségügyi dolgozók ismereteinek bővítéséhez és a szolgáltatások kultúrájának megváltoztatásához. Igy a jövőben a felépülés-orientált, emberi jogi alapú megközelítés irányába mozdulhat el a mentális ellátás, megtörve a mentális egészséget általában körülvevő megbélyegzést és megkülönböztetést.

A zárókonferencia egyedülálló lehetőséget biztosított a JA ImpleMENTAL tevékenységeinek és hatásainak összegzésére, az elért eredmények kiértékelésére és a kidolgozott, PDSA-ciklusokon (Plan-Do-Study-Act) alapuló fenntarthatósági cselekvési tervek bemutatására,  kiemelve, hogy ezek miként illeszkednek a nemzeti mentális egészségügyi stratégiákhoz.

Az  JA ImpleMENTAL fellépésben az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a holland Trimbos Institute társvezetővel közösen a fenntarthatóságért és átvételért felelős munkacsoport vezetését láttá el, továbbá a horvát Közegészségügyi Intézet (HZJZ) által vezetett kommunikációért és disszeminációért felelős  munkacsoportban társvezetőként közreműködött.                                                                   

Az OKFŐ delegációját  dr. Bulyovszky Bernadett projektmenedzser, Grayné Kárpáti Éva kommunikációs szakértő, dr.Gelencsér Dóra projektkoordinátor, Dr. Wernigg Róbert főosztályvezető, Pál Brigitta és Bakóné Nagy Natália pénzügyi vezetők képviselték az eseményen. A közös fellépésben kapcsolt szervezetként közreműködő Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ képviseletében Dr. Cserháti Zoltán, míg a képzésben és pilotálásban közreműködö Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karától dr. Bányai-Márton Gábor mutatta be az elvégzett tevékenységeket.

A résztvevők megvitatták a megvalósítás utáni szakaszt, szem előtt tartva a monitoring, nyomon követési és értékelési szempontokat is. Különös hangsúlyt kaptak az  országspecifikus fenntarthatósági tervek, amelyek a hosszú távú siker és stabilitás biztosítása érdekében útmutatóként szolgálnak. A résztvevők egyetértettek abban, hogy tervezett tagállami pilot projektek kiemelt jelentőséggel bírnak az ImpleMENTAL keretében elindult munka jövőbeli, nemzeti szintű folytatásához.

További információk a JA ImpleMENTAL projektről a https://ja-implemental.eu/ és az OKFO-Implemental oldalon.