• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A MEOSZ elutasítja a segédeszközöknél tervezett vaklicitet

Egészségpolitika 2019.01.23 Forrás: MEOSZ
A MEOSZ elutasítja a segédeszközöknél tervezett vaklicitet

A vaklicit hatására egyre inkább a gyenge minőségű gyógyászati segédeszközök felé tolódhat el az ellátás.

A MEOSZ tagságától folyamatosan érkező panaszok alapján évről évre nyomonkövethető a gyógyászati segédeszközök minőségének folyamatos romlása. A kormány által egyes termékcsoportoknál bevezetni tervezett vaklicit hatására még inkább a gyenge minőségű termékek felé tolódhat el az ellátás - áll a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) szerdai közleményében.

A dokumentum szerint ez nemcsak az érintettek életminőségének romlásához és a betegellátás  színvonalának csökkenéséhez, hanem az egészségügyi összkiadások növekedéséhez is vezethet. A MEOSZ szerint medikális, betegségközpontú szemlélet helyett az egyéni szempontokat és személyre szabott szükségleteket figyelembe vevő megközelítésre van szükség a gyógyászati  segédeszközrendszer átalakításakor. A MEOSZ mindezek alapján elfogadhatatlannak tartja a tervezett intézkedést, ezért az EMMI államtitkárának címzett levelében elutasítja a vaklicitre vonatkozó tervezetet, s egyeztetést kezdeményez a gyógyászati segédeszköz rendszer teljes átalakításáról.

A MEOSZ szerint szükség van a gyógyászati segédeszközrendszer teljes körű átalakítására, azonban az intézkedéseknek a minőségi szempontok és egyéni szükségletekre reagáló rendszer kiépítését és a betegterhek csökkentését kell szolgálniuk. A kormány által a gyógyászati segédeszközök piacán – egyelőre csak két termékcsoportnál – bevezetni tervezett vaklicit – melynek a feltételei is hiányoznak – nem ezeket a célokat szolgálja, sőt hatására súlyos hátrányokat szenvedhetnek az érintettek.

A MEOSZ dr. Latorcai Csaba államtitkárnak írt szakmai előterjesztésében hangsúlyozza, hogy  a korszerű gyógyászati segédeszköz rendszer megteremtésének és fenntarthatóságának alapja, hogy a fogyatékos emberek az önállóságuk és életminőségük javulását eredményező gyógyászati segédeszközökhöz jussanak. A CRPD egészségügyre vonatkozó rendelkezései is ezt dekraláják, s állami feladattá teszik ennek elősegítését.  A gyógyászati segédeszköz rendszer átalakítása csak a fogyatékos embereket tömörítő érdekképviseleti szervezetek bevonásával valósulhat meg. Az egyeztetések során a MEOSZ részvétele biztosítja, hogy az érintettek szempontjai megfelelő hangsúlyt kapnak, ezért a  Szövetség azt kéri, hogy az EMMI államtitkára tegye lehetővé az  egyeztetések lefolytatását.

Mint írják, megengedhetetlen, hogy a forgalmazókat arra kényszerítsék, hogy a minőségi kínálat helyett az ár szempontjából versenyezzenek egymással. A jogszabálymódosítás egyes forgalmazókat és bizonyos típúsu gyógyászati eszközöket monopolhelyzetbe hozhat, ami megakadályozhatja, hogy a fogyatékos emberek egyéni igényei, döntései jussanak érvényre. Elveszi annak a lehetőségét, hogy a fogyatékos emberek az orvosokkal, rehabilitációs szakemberekkel együtt alakíthassák ki azt az életmódot, melyben segédeszközeik segítségével önállóan tudnak élni. A tervezett módosítás a támogatott eszközök közül az egyes inkontinencia betétekre is vonatkozik. A mozgáskorlátozott emberek jelzései szerint a támogatás útján elérhető inkontinencia betétek száma és minősége sem felel meg az egyéni igényeiknek. Nem csupán a jogszabály szerinti űrtartalom, hanem legfőképp az egyéni szükségletek – nem, életkor, testalkat, életforma stb. – határozzák meg, hogy kinek milyen és mennyi termékre, temékcsomag(ok)ra van szüksége.

Korábban már felmerült a vaklicit bevezetésének gondolata a hazai támogatott gyógyászati segédeszköz ellátásban, azonban a MEOSZ tudomása szerint egy 2015-ben készült szakértői véleményre alapozva azért vetették el, mert hiányoztak annak feltételei. A MEOSZ szerint ez továbbra is így van, ugyanis homogén termékcsoport – éppen a támogatási szabályok merevsége  miatt – gyakorlatilag nincs a jelenlegi eszközcsoportok között. A gyógyászati segédeszközök esetén ugyanis jelentős eltérés van az azonos csoportba sorolt termékek minősége, funkcionalitása stb. között – ellentétben a gyógyszerrel, ahol az azonos hatóanyagú termékek kvázi homogén csoportot képeznek.

A megoldást a rendszer teljes átalakítása jelentené. A MEOSZ 2018 decemberében az EMMI egészségügyi államtitkárához eljuttatta a gyógyászati segédeszközrendszer átalakítására vonatkozó javaslatait, melyek között olyan megoldások is szerepeltek, melyek segítségével a központi költségvetésből a gyógyászati segédeszköz területre fordított kiáramlás mérsékelhető lenne, amely megtakarításokat a területen történő innovatív, minőségi ellátásra lehetne fordítani.  A javaslatokat támogatta Egészségügyi Szakmai Kollégium Fizikális Medicina, Rehabilitáció és Gyógyászati Segédeszköz Tanácsa, valamint a meghatározó gyógyászati segédeszköz érdekképviseletek, gyártók, forgalmazók - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink