• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MI támogatja a döntést a stroke ellátásában

Egészségpolitika 2024.02.15 Forrás: Weborvos
A MI támogatja a döntést a stroke ellátásában

1,286 milliárd forintos uniós pályázati támogatással egy MI alapú automata képértékelő rendszer szereztek be az Amerikai úti intézményben.

Mesterséges Intelligencia (MI) alapú központi döntéstámogató rendszert alakítottak ki a hazai akut stroke-ellátó rendszer fejlesztésére az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII), amely Európa öt legnagyobb forgalmú akut stroke-intervenciós centrumának egyike, s amely hazánkban az agyvérzésen átesett, intervenciót igénylő betegek közel felét látja el, tudatta az intézmény közleményében. 

Mint írták, a fejlesztés célja, hogy a projekt eredményeképpen hozzáférhetővé váljanak olyan új eljárások, módszerek, technológiák, amelyek Magyarországon jelenleg közfinanszírozott ellátásban nem elérhetőek. A projekt keretében az OMIII szakemberei az elnyert 1,286 milliárd forintos európai uniós pályázati támogatás felhasználásával egy MI alapú automata képértékelő rendszer beszerzését valósították meg, melynek köszönhetően a kiépített teleradiológiai rendszer összesen 28 stroke-centrumból fogadja, automatikusan értékeli, majd a releváns intézményekbe továbbítja az akut stroke-betegekről készült képalkotó vizsgálatok képi és feldolgozott numerikus eredményeit. 

„A rendszer képes integrált módon értékelni a klinikai állapotot, az időfaktorokat és a képalkotó vizsgálatok eredményét, ideértve szükség esetén a komplex képalkotó módszereket (CT perfúzió) is. Mindez lehetségessé teszi, hogy az optimális terápiáról a lehető leggyorsabban szülessen döntés” – mutat rá dr. Szikora István egyetemi docens, a pályázat szakmai vezetője. 

Bizonytalan esetekben, például a tünetek kialakulását követően későn beérkezett betegeknél az agy állapotáról, a már kialakult károsodásokról a legpontosabb képet az agyszövet vérátáramlásának vizsgálatával kaphatjuk. E célra MR vagy CT perfúziós vizsgálat alkalmas – utóbbi bármely beteg esetén elvégezhető, míg az MR használata sok esetben korlátozott. Tekintettel a CT-vel járó magas dózisterhelésre, a projektet irányító Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet szakemberei alacsony dózisüzemű, „single source – dual energy” CT készüléket szereztek be. A készülék iteratív rekonstrukció és MI vezérelt, egyénre szabott dózisprofil alkalmazásával a sugárterhelés jelentős csökkentése mellett alkalmas a stroke-betegeknél érfali meszesedések műtermékeinek kiküszöbölésére és az esetleges vérzéses szövődmények differenciáldiagnosztikájára, olvasható a közleményben.

A külföldi, transznacionális együttműködések, a Heidelbergi Ruprecht-Karl Egyetemmel, valamint az Örebroi Egyetemmel kötött együttműködési megállapodások keretein belül megszervezett tanulmányutakon résztvevő kollégák a megszerzett tudás felhasználásával gondoskodtak az intézményben az akut stroke-ellátásban dolgozó orvosok és szakdolgozók továbbképzéséről.

Legolvasottabb cikkeink