• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A miniszter ígéri, végrehajtják a struktúraátalakítást

Egészségpolitika 2019.11.27 Forrás: MTI
A miniszter ígéri, végrehajtják a struktúraátalakítást

Kásler Miklós kategorikusan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány kórházbezárásokra készülne.

Az egészségügyben tervezett struktúraátalakítást végre fogja hajtani a kormány - mondta az emberi erőforrások minisztere kedden az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán. Kásler Miklós egyben kategorikusan cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a kormány kórházbezárásokra készülne.

A miniszter a bizottság előtt hosszasan beszélt a kormány családokat segítő intézkedéseiről és az egészségügyben eddig megtett lépésekről. Közölte, 2018-ban 1854 milliárdot költött a kormány a családok támogatására, idén pedig 2004 milliárd forintot fordítottak erre a célra. Ez év elején bevezették a gyermekek otthongondozási díját és emelték az ápolási díj mértékét.

Az egészségügyről szólva Kásler Miklós elmondta, a megtett intézkedések célja, hogy növekedjen az emberek egészségben eltöltött éveinek száma. Ezt a célt szolgálja az öt nemzeti program, amelyek a népegészségügyi intézkedések vázát is jelentik. Az országos vastagbélrákszűrési programról a tárcavezető azt mondta,  524 ezren kaptak szűrésre felszólító levelet, közülük 136 ezren küldtek vissza mintákat. A laboreredmények alapján 11 ezer embernek kellett kolonoszkópiás vizsgálatra mennie, ezeken 1793 esetben rákmegelőző állapotot, több mint kétszáz esetben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. A miniszter hozzátette: reméli, hogy a következő években jóval többen vesznek részt ezeken a szűrővizsgálatokon, hiszen az 50-70 évesek átszűrtsége el kellene, hogy érje a 75 százalékot.

Kásler Miklós kitért arra, tökéletesen működik az alap-, a járóbeteg- és a sürgősségi ellátás egysége, folyamatos a mentőállomások felújítása, építése és új mentőgépkocsik beszerzése, több finanszírozást kapott a traumatológiai és az érsebészeti ellátás.

Molnár Ágnes (Fidesz) hozzászólásában kiemelte, jelentős lépések történtek az egészségügyben Kásler Miklós minisztersége alatt. Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt mondta, 2010 óta 2,5-szeresére nőttek a családtámogatások, ami európai viszonylatban GDP-arányosan egyedülálló. Zombor Gábor (Fidesz) szerint üdvözlendő a traumatológia és az érsebészet területén véghez vitt struktúra- és finanszírozásátalakítás, amely megoldja a kórházak financiális problémáit.

Lukács László György (Jobbik) egyebek mellett azt kérdezte, igazak-e az alapellátás és a patikák államosításáról, valamint a kórházbezárásokról szóló információk. Az ellenzéki képviselő szerint a kormány által emlegetett paradigmaváltás a demokratikus berendezkedésről egy posztkommunista berendezkedésre való áttérés, ahol mindent az állami központi hatalom akar megmondani. Korózs Lajos, a bizottság szocialista elnöke azt mondta, későn indult el a vastagbélrákszűrési program, továbbá azt firtatta, mi lesz a sorsa a krónikus kórházi osztályoknak, illetve lesz-e átfogó béremelés a szociális ágazatban.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink