• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A MOK a szegedi gyermeksebészet körül kialakult helyzetről

Egészségpolitika 2024.06.03 Forrás: MTI-OS
A MOK a szegedi gyermeksebészet körül kialakult helyzetről

Fontos, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása.

2024. április 16-án értesültünk arról, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét - Szeged - Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át - írta a Magyar Orvosi Kamara közleményében.

A MOK a gyermekellátás észlelt problémájára kezdettől szakmai megoldást keresett, így a kamara Csongrád-Csanád Megyei Területi Szervezete azonnal megkereste a SZTE-t a betegbiztonsággal és kollégáink munkakörülményeivel kapcsolatos kérdésekkel. Választ nem kaptak. Ezt követően a MOK országos központja kereste meg az egyetemet. Választ nem kaptunk. Végül Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz fordultunk 2024. május 6-án, de választ újfent nem kaptunk, és a kialakult helyzet sem változott.

Mivel az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyermekek ellátása a régióban, ezért személyes egyeztetésen jeleztük Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát.

A miniszter úr, értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, kollégáink beszámolója szerint szakmailag is helyes megközelítéssel.

A tervezett megoldással kapcsolatban további információink nincs, fontos azonban, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása.

A MOK továbbra is minden tőle telhetőt megtesz egy hibáiból tanuló, adaptív, modern egészségügy kialakításáért, ahol a hibákat nem eltussolják, hanem felderítik és kijavítják, nem megbüntethető felelősöket - főleg nem "szivárogtatókat" - keresnek, hanem megoldásokat - áll a közleményben.