• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MOK friss állásfoglalása az új ügyeleti finanszírozásról

Egészségpolitika 2022.01.17 Forrás: Weborvos
A MOK friss állásfoglalása az új ügyeleti finanszírozásról

A kollégák jelentős csoportjai számára nem teljesül, hogy éjszakai túlmunkában nem kereshetnek kevesebbet, mint a normál alap órabérük.

Az új ügyeleti finanszírozás összességében és elveiben egy igazságosabb, a munkaterheléshez jobban igazodó és a fiatalabb kollégákat támogató rendszer. Ugyanakkor a kollégák jelentős csoportjai számára nem teljesül az az alapvető követelés, hogy éjszakai túlmunkában nem kereshetnek kevesebbet, mint a normál alap órabérük - áll a Magyar Orvosi Kamara legfrissebb állásfoglalásában. 

Mint írták, az ügyeletek működőképességét, az ügyeleti sorok kiállíthatóságát veszélyezteti az, hogy az idősebb, a többletmunka tekintetében eleve kevésbé motivált kollégákat érinti hátrányosan az új szabályozás. És hiába van ügyeletes beosztott, vagy rezidens, ha nincs ügyeletvezető tapasztalt szakorvos. A kollégák visszajelzése alapján az egészségügy rendszer széttagoltsága miatt a kisebb intézményekben az idősebb kollégák nélkül nem oldható meg az ügyeleti ellátás folyamatossága.

Szintén problémát jelenthet, hogy miután ma a rendszer működésének fontos eleme az önként vállalt többletmunka, ennek szerényebb díjazása kisebb motivációt jelent.

Itt is rögzíteni kell, hogy ahhoz, hogy az ügyeletek ügye nyugvópontra jusson, a fentieken kívül garantálni kell azt, hogy ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidő nem csökkentheti a jövedelmet.

Végezetül azt is egyértelműsíteni kell, hogy bár az OKFŐ utasítása értelemszerűen csak az Eszjtv alá tartozó intézményekre vonatkozhat, az alapellátás vállalkozó orvosaira nem, de az alapellátási ügyeletek díjazásának szintrehozását és karbantartását is meg kell oldani.

A fentiek alapján a MOK határozott álláspontja:

• Az ügyeleti díjak meghatározása az előzetes tárgyalásokon feltevetettek szerint történjen, azaz, az alapdíj összege kerekítéssel a bértábla 5. fizetési kategóriájának feleljen meg

• három életkori kategória legyen:  

rezidens 0,7-es szorzóval

szakorvos 1,0-es szorzóval

szenior szakorvos 1,2-es szorzóval (20 év gyakorlat felett)

• egyértelmű szabályozás és végrehajtási utasítással garantálni kell azt, hogy ügyelet után kötelezően kiadandó pihenőidő nem csökkentheti a jövedelmet.

• Az alapellátás ügyeleti rendszer problémáit is rendezni kell úgy finanszírozási mind szabályozási - ellenőrzési oldalról.

A MOK javaslat (5. fizetési kategóriához kötés és a szenior szakorvos kategória bevezetése) a kollégák túlnyomó többsége esetén rendszerszinten rendezi az óradíj kérdését, és csak kis számú kolléga az, akinek egyéni intézkedéssel kell garantálni azt, hogy éjszakai túlmunkában nem kereshetnek kevesebbet, mint a normál alap órabérük. További részletek a teljes dokumentumban itt

Legolvasottabb cikkeink