• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A MOK kéri a minisztert, magyarázza el, mi történik

Egészségpolitika 2020.04.19 Forrás: mok.hu
A MOK kéri a minisztert, magyarázza el, mi történik

MOK: "A járványt mi is komolyan vesszük, és látjuk a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész".

Az elmúlt két hét eseményeire nem kaptak eddig sehonnan racionális érveket, sem tényeket, sem valós indoklást. Nemcsak az elmúlt események okát nem ismerjük, de a jövőre vonatkozó terveket sem. A kormányzat adós a magyarázattal, mivel a jelenlegi intézkedések és a jelenlegi epidemiológiai adatok egyáltalán nincsenek összhangban - olvasható a Magyar Orvosi Kamara honlapján. 

Mint írják: az egészségügyi dolgozók egy része állás és jövedelem nélkül maradt, másik része erején túl teljesítve próbál gondoskodni a betegeiről. Sokan komoly orvosetikai döntésekre kényszerülnek, mert látják, hogy az elbocsátott beteg nem fog ugyanolyan színvonalú ellátásban részesülni otthon, ha viszont ellenállnak, állásukat elvesztik, és akár politikai támadások közepén találják magukat.

A MOK megpróbálja a jelen járványhelyzetet szakpolitikaként, az egészségügy ügyeként kezelni - csak épp a védekezést a belügyminiszter irányítja, a védőfelszereléssel érkező repülőket a külügyminiszter vagy az innovációs és technológiai miniszter fogadja, a kórházakat és a lélegeztetőgép-gyárat a miniszterelnök látogatja, a védekezésről rendőrök és katonák tájékoztatnak.

Az ember tud áldozatot hozni, ha van miért. A járványt mi is komolyan vesszük, és látjuk a végső célt is, de az odavezető út teljes homályba vész - zárul az Orvosi Kamara állásfoglalása, amelyhez csatolták azt a Kásler Miklós miniszternek írt levelet is, amelyet a MOK elnöke, Kincses Gyula jegyez, s amelyet változtatás nélkül itt közlünk. 

Tisztelt Miniszter Úr!

A mindennapi betegellátásban küzdő kollégák tömeges visszajelzése szerint az ellátórendszerben fokozódik a bizonytalanság és a feszültség, mert számukra ad hoc utasítások alapján, a célállapot és az odavezető folyamat ismerete nélkül zajlik az egészségügyi rendszer járványhelyzet miatti szükségszerű átszervezése.

Az egészségügy dolgozói egy - egy miniszteri levélből tudják meg a következő lépést, de nem tudják milyen ütemezésben, mire kell felkészülniük. Nem ismert, hogy milyen járványterjedési dinamika esetén milyen forgatókönyvhöz kell igazodniuk, számolniuk kell-e esetleges kirendelésükkel. A szakmailag nem indokolhatóan rövid határidejű átszervezések komoly orvosetikai - lelkiismereti problémákhoz vezettek.

Bízunk benne, hogy mindezek a lépések egy meghatározott terv részei, és nem pillanatról pillanatra, ötletszerűen meghozott döntések. Erről a tervről azonban az egészségügy szereplőit is tájékoztatni kell, mert egy reális, megalapozott terv megvalósításához elengedhetetlen a szakma bizalma és együttműködése. Mindez kizárólag fegyelmi utasítási eszközökkel nem érhető el. A jelenlegi bizonytalan helyzet, a nehezen értelmezhető utasítások bizalmatlanságot, érthető ellenérzést váltanak ki azokból, akiknek az együttműködését kellene az EMMI-nek elnyernie. Az eredményes védekezéshez, a szakma bizalmának megnyeréséhez együttműködésre, a tervek iterációjára, a szakmai javaslatok meghallgatására, és adott esetben beépítésére is szükség lenne.

Azt is komoly problémának tartjuk, hogy a rendszer átalakítását, válsághelyzetben való működését meghatározó dokumentumok ma levél formájú miniszteri utasítások. Ezek nem jelennek meg a közlönyben, de még az EMMI honlapján sem érhetők el.

A fentiek alapján a következő határozott kéréssel fordulunk Miniszter Úrhoz:

Hozza nyilvánosságra az ellátórendszer átalakításának tervét, ennek forgatókönyveit és ezek háttérszámításait. Ezen dokumentumokat kérjük a MOK elnökségének is megküldeni.

A miniszteri utasításokat tegye hozzáférhetővé rendszerezett, visszakereshető formában, és ezek kiadásakor a MOK elnöksége is kapjon ezen levelekből egy példányt, mert az együttműködést nem segíti az, hogy az érdemi utasításokról a MOK vagy a sajtóból, vagy egyes tagok által esetlegesen megküldött dokumentumokból értesül. Ha a MOK is birtokában lenne ezeknek a dokumentumoknak, azzal a kollégákat is tudnánk információval segíteni a feladatok végrehajtásában

Tisztelt Miniszter Úr,

Mindannyian a járvány elleni eredményes küzdelemben vagyunk érdekeltek, a MOK teljes erejével az ellátók és az ellátottak védelméért, a hatékony megelőzésért és eredményes gyógyításért dolgozik.

De ehhez a kormányzat részéről nagyobb nyíltságra, együttműködőbb partnerségre és időben megkapott, részletes információra van szükség.

Budapest, 2020. április 18.

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége nevében tisztelettel:

Dr Kincses Gyula sk

A Magyar Orvosi Kamara elnöke

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink