• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mozgás, az aktív életmód akár gyógyíthat is

Egészségpolitika MA 13:30 Forrás: MTI
A mozgás, az aktív életmód akár gyógyíthat is

Az eredmények még nem olyanok, amilyenek lehetnének, ezért a kormány már dolgozik egy aktív életmód stratégián.

A mozgás, az aktív életmód szoros összefüggésben van az egészségünkkel, sőt akár gyógyíthat is - hangsúlyozta a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára szerdán Budapesten. Révész Máriusz a Magyar Urológusok Társasága, a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Szervátültetettek Szövetségének közös szervezésében meghirdetett őszi férfiegészség-kampány és országos PSA-szűréssorozat sajtótájékoztatóján többek között arról beszélt, hogy az aktív életmóddal behozható az az elmaradás, ami adott esetben a férfiak várható élettartamában jelentkezik.

Az államtitkár kiemelte, hogy a témáról sokat és sokszor beszélünk, de az eredmények még nem olyanok, amilyenek lehetnének, ezért a kormány már dolgozik egy aktív életmód stratégián.

A politikus az életmóddal kapcsolatban a mozgás, az aktivitás mellett az étkezést is említette és Monspart Sarolta korábbi tájfutó világbajnokot idézve úgy fogalmazott "az évtizedek során halálra etettük a férfiakat". Ma egy túlsúlyos embernek sok esetben még a második emeletre is nehézséget jelent lépcsőn felmenni - tette hozzá az államtitkár, aki szerint akár a "napi tízezer lépés megtétele is lehetne egy vacsora ára".

Az államtitkár a szűrővizsgálatok fontosságát kiemelve arról beszélt, hogy egy mindössze néhány ezer forintba kerülő vizsgálat - például a PSA-szűrés - elvégzésével, egy betegség korai stádiumban történő felismerése az egészség megőrzése mellett anyagi hasznot is jelent, hiszen a későbbiekben ilyen súlyos betegségek gyógyítása a társadalombiztosítás számára akár sokmilliós többletkiadást is jelenthet.

A sportnemzet, sportoló nemzet összefüggésében Révész Máriusz Finnországot hozta fel példaként, amely az élsport által produkált eredmények, az olimpiai aranyérmek tekintetében ugyan jócskán elmarad Magyarországtól, ám az emberek várható élettartama ott kilenc évvel magasabb, mint nálunk. Az egészségügyi ellátórendszerünk, illetve annak minősége sokkal kisebb arányban határozza meg az emberek egészségügyi állapotát, mint az életmód, ezen belül is a mozgás és az egészséges táplálkozás - hangsúlyozta az államtitkár.

Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem (SE) urológiai klinikájának igazgatója is a férfiegészség fontosságáról beszélt, azt hangsúlyozva, hogy például a prosztata-daganat egy "rossz betegség" mivel a kezdeti stádiumban semmilyen tünetet nem mutat, azonban amennyiben idejekorán felfedezik, akkor nagy eséllyel gyógyítható. A professzor úgy fogalmazott, hogy az időben történő felismerés esetén a legjobb gyógymódok állnak rendelkezésre és ezért is van óriási jelentősége a prevenciónak. Ha meg tudjuk előzni a betegséget akkor radikálisan lehet javítani az életminőségen és az emberi boldogságon is - hangoztatta.

Torzsa Péter, az SE Általános Orvostudományi Kar családorvosi tanszékének egyetemi tanára is mindenkit arra buzdított, hogy éljen a szűrések adta lehetőséggel, mivel annak a prevenció tekintetében rendkívül fontos szerepe van. Elmondta, hogy elsősorban az 50 év feletti férfiak számára fontos a PSA vizsgálat, vagy azoknak, akinek a családjában volt prosztata-, emlő-, vagy petefészek daganat.

Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége stratégiai és orvosigazgatója a civil szervezetek és a szakma együttműködésének fontosságáról beszélt és elsősorban a mozgásra ösztönző kampány fontosságát emelte ki. Az 1958-ban született férfiak közül sokan nem érték már meg a nyugdíjkorhatárt, ezen mindenképpen változtatni kell.

Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke mindenkit arra kért, hogy az interneten terjedő félinformációkkal szemben inkább az európai hiteles adatbázisnak tegyék fel kérdéseiket, melynek magyar változata a magyar orvostársaság honlapján érhető el.

Gundel Takács Gábor riporter, a férfiegészség-kampány nagykövete többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy egy férfi számára egészségesen élni a családjára nézve felelősség is. Azt kérte a férfiaktól, figyeljenek oda magukra és menjenek el a mindenki számára elérhető szűrővizsgálatokra. Úgy fogalmazott, hogy fontosnak tartja ezt a kezdeményezést és ezért szívesen is képviseli.

Szántó Árpád, a Magyar Urológusok Társaságának elnöke videóüzenetében azt mondta: egy sokrétű és nagy kampányt készülnek indítani, melyben az urológiai betegségekre kívánják felhívni a társadalom figyelmét, egészségtudatosabbá kívánják tenni az embereket. Közölte, hogy a 29. urológus kongresszus fő témája a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kérdésköre lesz.

Az eseményhez kapcsolódó ismertetőben azt írták, a kampány célja a férfiak aktivizálása saját egészségük megőrzése érdekében, hiszen közismert, hogy várható élettartamuk az egyik legalacsonyabb az unióban, mindössze 73,4 év, ami 6 évvel kevesebb, mint a nőké, ráadásul a várhatóan egészségben töltött éveik száma alig 63 év. A férfiak megelőzhető halálozásának aránya kétszer annyi, mint a nőké; háromból két férfi túlsúlyos vagy elhízott, és a férfiak egynegyede mindennap dohányzik. A kampány egyszerre ösztönzi a férfiakat a mozgásra és az ajánlott szűrővizsgálatokon való részvételre, hiszen a súlyos betegségek korai felismerése évente több ezer férfi életét menthetné meg.

A prosztatarák korai felismerését segítve a partnerek ősszel több mint 20 helyszínen - fesztiválokon, klinikákon, szakrendeléseken - mérik majd meg egy egyszerű vérvétellel a szűrésre jelentkezők PSA-szintjét. A PSA (prosztataspecifikus antigén) a prosztata által termelt fehérje, ami a vérből kimutatható. Emelkedett szintje jelezhet jóindulatú prosztatamegnagyobbodást, gyulladást, fertőzést, de akár rosszindulatú elváltozást is - áll az ismertetőben.

Kapcsolódó hírek