• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

 • egynapos sebészet
  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

A működésképtelenség határán a segédeszköz ágazat

Egészségpolitika 2019.06.24 Forrás: Weborvos
A működésképtelenség határán a segédeszköz ágazat

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyse szakmai szervezetek.

Bérkompenzációt és a működési körülményeik javítását várják a kormánytól a rögzített áras gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó cégek. A tizenöt éve változatlan árak, a kötelező béremelések és az euro árfolyamának emelkedése miatt az ágazat egyes szereplői elértek a működésképtelenség határára, pedig Magyarországon 1 millió segédeszközzel élő embert szolgálnak ki termékeikkel.

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat-tervezet miatt válságtanácskozást tartottak a gyógyászati segédeszköz szakmai szervezetek. A Forgalmazók az Egészségért Szövetség, az Orvostechnikai Szövetség, az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestülete, az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége, az Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetség és az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete.

A jövő évi költségvetés-tervezet várható hatásait egyeztetve, a következő megállapításokra jutottak:

1. A szervezetek csalódottan állapították meg, hogy a költségvetés tervezésekor nem vették figyelembe a szakma által a jelenlegi és az előző kormányzati ciklusokban is megfogalmazott javaslatokat. A segédeszközök után a betegek és fogyatékkal élők által fizetendő általános forgalmi adó mértékének csökkentése és a gyógyászati segédeszközök kiszolgálása után járó szolgáltatási díj bevezetése sem. 

2. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy kritikus helyzetbe került az ágazat: a jövő évre elfogadott újabb, ezúttal nyolc százalékos bér- és járulékköltség emelkedést várhatóan már több hazai vállalkozás nem tudja kigazdálkodni mivel a jelenlegi, rögzített árak nem fedezik a kiszolgálást végző egészségügyi szakdolgozók bérköltségeit.

3. A gyógyászati segédeszközöket gyártó és forgalmazó hazai kis- és mikro vállalkozások bérterheinek emelkedése miatt a gyógyászati segédeszközöket kiszolgáló vállalkozások munkaerő megtartó képessége folyamatosan csökken. Emelkedik az egészségügyben dolgozó szakemberek elvándorlása, ami veszélyezteti a betegek megfelelő kiszolgálását és biztonságos ellátását.

4. A kritikus helyzet elkerülése érdekében szükség van a kormány által biztosított bérkompenzációra és a finanszírozási rendszer átalakítására

5. A szakmai szervezetek egyeztetést és együttműködést sürgetnek a kormányzattal és a fogyatékosügyi szervezetek kifogásaival összhangban, felhívják a Kormányzat figyelmét, hogy a segédeszköz ellátó hálózat fenntartható működéséhez szükséges források biztosítása kormányzati feladat.

A gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó szövetségek egyetértenek a kormányzat béremelési céljaival, de felhívják a figyelmet arra, hogy a finanszírozási rendszer évek óta húzódó átalakítása nem tűr halasztást azért sem, mert Magyarországon több mint egymillió ember szorul - időszakosan vagy állandóan - gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során.

Intézkedés hiányában, a rászorulók jövőre nem fognak országosan hozzájutni a megfelelő segédeszközökhöz, ha a szolgáltatók a kötelező béremelést nem képesek biztosítani.

Legolvasottabb cikkeink