• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A népegészségügyi központ üzeni, a daganattól is megvédhet a HPV-oltás!

Egészségpolitika MA 13:50 Forrás: Weborvos
A népegészségügyi központ üzeni, a daganattól is megvédhet a HPV-oltás!

A vírus, amivel élete során az emberek 85-90%-a megfertőződik, akár daganatot is okozhat, de a fertőzés megelőzhető az oltással.

Már tíz éve van lehetősége a 12. életévüket betöltött 7. osztályos lányoknak, és négy éve a fiúknak, hogy ingyen megkapják a HPV elleni oltást az iskolában. A vírus, amivel élete során az emberek 85-90%-a megfertőződik, akár daganatot is okozhat. Előzzük meg egy oltással! - intézett felhívást a gyerekek szüleihez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

Mint írták, évtizedek óta ismert tény, hogy a HPV, vagyis humán papillomavírus magas kockázatú típusai és egyes daganatos betegségek kialakulása között szoros összefüggés van. A HPV-fertőzés – és így a daganatos megbetegedések egy része – védőoltással megelőzhető. A 12 éves gyerekek szüleinek nincs más teendője, mint aláírni a beleegyező nyilatkozatot, és a kamaszok ingyen kaphatják meg a védelmet a HPV vírus több – akár daganatos megbetegedést is okozó fajtája ellen.

Miért ilyen korán?

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés. Bőr-bőr, illetve bőr-nyálkahártya kontaktus útján, fertőzött személlyel történő közvetlen – elsősorban szexuális – érintkezéssel terjed.  A védőoltás beadását a szexuális élet megkezdése előtt ajánlják a szakemberek. Ennek oka, hogy meglévő HPV-fertőzöttség esetén a vakcina nem gyógyítja meg a fennálló fertőzést, és ennek megfelelően a klinikai vizsgálatokban a vakcina hatékonysága alacsonyabb lesz.

Védett fiatalok

A 7. évfolyamos lányok számára már a 2014/2015-ös tanévtől kezdődően térítésmentesen elérhető a HPV elleni védőoltás, a 2020/2021-es tanévtől kezdődően pedig már a fiúk is kérhetik a védőoltás beadását. A HPV elleni védőoltás – melyet a korábbi tanévekhez hasonlóan idén is iskolai kampányoltás keretében adják be – igénybevételi aránya a lányok körében évek óta 80% körüli, a fiúknál 68%-os. A fiúk számára is biztosított a HPV elleni védőoltás, ugyanis a fiúkat is meg kell védeni: egyrészt tünetmentesen fertőzik meg a lányokat, másrészt náluk is kialakulhatnak különféle - szájüregi, végbélnyílás körüli és hímvessző daganatok - a fertőzés miatt. Az iskolai kampány során ingyen megkapott oltás 9 HPV-típus ellen véd, ezek okozzák a méhnyakrákos esetek és a HPV okozta nemi szemölcsök közel 90%-át.

A vakcináról már sok tapasztalat áll rendelkezésre, teljesen biztonságos, és bátran beadható más vakcinával együtt, ugyanabban a tanévben. Ha valaki nem egyezik bele a kamaszkori oltásba, később is beadathatja, de akkor már nem ingyenesen. Továbbá meglévő HPV-fertőzöttség esetén a vakcina nem gyógyítja meg a fennálló fertőzést, és ennek megfelelően a klinikai vizsgálatokban a vakcina hatékonysága is alacsonyabb lesz. A HPV elleni védőoltás emiatt még a fertőzöttség kialakulása előtt (vagyis a szexuális élet megkezdése előtt) erősen ajánlott.

Éljen a lehetőséggel, tegyen gyermeke jövőjéért, védje meg egy beleegyezéssel! - írták.