• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A rákkeltő kockázatú glifozát betiltását követeli az LMP

Egészségpolitika 2023.11.05 Forrás: MTI
A rákkeltő kockázatú glifozát betiltását követeli az LMP

"Magyarországon ez a szer jelen van, több kutatás is kimutatta a vizekben, a földben egyaránt, sőt akár az emberi testben is ott lehet".

A rákkeltő kockázatú glifozát növényvédő szer betiltását követeli a kormánytól az LMP, az ellenzéki párt ismét benyújtja erre vonatkozó határozati javaslatát az Országgyűlésnek.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese szombati, online is követhető sajtótájékoztatóján elmondta, követelik, hogy a magyar kormány foglaljon végre állást egyértelműen a glifozát kivezetése mellett. Felszólítják továbbá Nagy István agrárminisztert és a kormány képviselőit, hogy az uniós fórumokon egyértelműen emellett tegyék le a voksukat, nem szabad semmilyen, további tíz évre történő meghosszabbítást támogatni.

A politikus jó hírnek nevezte, hogy október közepén nem kapta meg az Európai Bizottságban a minősített többséget a növényvédő szer használatának további tíz évre történő engedélyezése.

Üdvözlendő, hogy az Európai Unió tagállamainak jelentős része látja már ennek a szernek a kockázatát és azt, hogy meg kell találni az alternatív megoldásokat és biztonságos technikákat kell alkalmazni - mondta.

Ezt a kutatók által rákkeltőnek minősített növényvédő szert ki kell vezetni az unióból - sürgette Kanász-Nagy Máté, aki ugyanakkor jelezte, a "harc" még nem dőlt el, novemberben újabb szavazást tartanak.

Kanász-Nagy Máté szerint aggasztó a magyar kormány álláspontja, ugyanis a kabinet októberben úgy szavazott, hogy további tíz évig lehessen használni a glifozátot. Felidézte azt is, hogy korábban a magyar kormány részéről Nagy István miniszter a növényvédő szer betiltását célzó petíció aláírására szólított fel. Nem értik - folytatta - mi történt, miért változott meg az elutasító álláspont.

Kitért arra is, hogy számos kutatás támasztja alá a növényvédő szer rákkeltő hatását. Magyarországon ez a szer jelen van, több kutatás is kimutatta a vizekben, a földben egyaránt, sőt akár az emberi testben is ott lehet - közölte.