• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

A Szent Margit Kórházban is feltöltötték a skill-labort

Egészségpolitika 2021.11.05 Forrás: MTI
A Szent Margit Kórházban is feltöltötték a skill-labort

A Szent János kórház, valamint a visegrádi kórház dolgozóinak érdekét is szolgálja majd az új oktatóterem.

A Szent Margit Kórház 182 oktatást segítő felszerelést kapott, több mint 122 millió forint értékben - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken, amikor átadta az intézmény oktatótermét. Kásler Miklós elmondta: a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat modellező, az egészségügyi dolgozók tudásának fejlesztését szolgáló, modern technikai eszközökkel felszerelt oktatótermek, úgynevezett skill-laborok fejlesztését tizenegy kórházban és három vidéki egyetemen indították el.

A rendkívül gyors technológiai fejlődés kikövetelte olyan körülmények megteremtését, amelyek között az új módszereket életszerű körülmények között sajátíthatják el az orvostanhallgatók, a diákok, a nővérek, a rezidensek és a szakorvosok is. A skill-laborokban olyan technikával, technológiával találkozhatnak, amelyet eddig nem ismertek - közölte a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a skill-laboroknak nemcsak a graduális képzésben van rendkívüli jelentőségük, hanem a posztgraduális képzésben és a szakképzésben is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Nagy Mihály, a Szent Margit Kórház igazgatója (b) és Gór Csaba (Fidesz-KDNP) 2. kerületi önkormányzati képviselő a kórház skill-laborjáról a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón. MTI/Balogh Zoltán

Nagy Mihály, a Szent Margit Kórház intézményvezetője hatalmas lépésnek nevezte a labor átadását, amelyről azt mondta, a jövőnek is szól. A labort már használatba is vették, és a tapasztalt, rutinos munkatársak is kipróbálták az új metodikát. Beszélt arról is, hogy szoros szakmai együttműködésben állnak a Szent János kórházzal, valamint a visegrádi kórházzal, az ő dolgozóik, betegeik érdekét is szolgálja majd az új oktatóterem.

Gór Csaba, a II. kerületi önkormányzat fideszes frakcióvezetője örömét fejezte, hogy Budán 2014 óta már 64 milliárd forintos egészségügyi fejlesztés zajlott, illetve zajlik, amibe illeszkedik a skill-labor átadása is. Beszélt arról is, hogy folyamatosan zajlanak a fejlesztések az irgalmasrendi, a Szent Ferenc és a Szent Margit kórházban. Emlékeztetett: az idei budai konzultáció is azt mutatta, hogy a Budán élők az egészségügy fejlesztését tartották a legfontosabbnak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2021. november 5-én közzétett képen a Szent Margit Kórház skill-laborja. MTI/Emmi/Bartos Gyula

A minisztérium sajtóanyaga szerint az oktatótermekben zajló képzésen a rezidens orvosok, az orvostanhallgatók, valamint az egészségügyi szakdolgozók a már megszerezett elméleti tudás mellett a professzionális és magas színvonalon alkalmazható gyakorlati készségeket sajátítják el. Élethű helyzeteket szimulálva gyakorolják a betegellátást, és a szakszerű műfogásokat. Különösen nagy az igény az életmentő beavatkozások gyakorlására, hiszen ezekre kockázatmentesen egyéb körülmények között nincs lehetőség - írták.

Az oktatóteremben 22 millió forint értékű, a betegellátáshoz szükséges beavatkozásokat modellező, az egészségügyi dolgozók tudásának fejlesztését szolgáló, modern technikai eszközt helyeztek el. MTI/Emmi/Bartos Gyula

Az oktatólaborokba most beszerzett demonstrációs eszközök között vannak lélegeztetőgépek, EKG- és ultrahangkészülékek, defibrillátorok, vénakanülálást gyakorló modelleszközök, élethű felnőtt- illetve gyermek- és csecsemő-, valamint újszülöttbábuk, injekciózás, intubálás, katéterezés, valamint mellkas csövezési tevékenységek gyakorlását szolgáló eszközök.

Az Egészséges Budapest Program keretében tizenegy fővárosi és Pest megyei kórház kapott kétmilliárd forint értékben hasonló szimulációs eszközöket - közölték. (Nyitókép: MTI/Emmi/Bartos Gyula)

Legolvasottabb cikkeink