• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A szülészek megdöbbentek - az orvosi kamara pontosít

Egészségpolitika 2022.09.15 Forrás: Weborvos összeállítás
A szülészek megdöbbentek - az orvosi kamara pontosít

A szülészeket is meglepte és némileg összezavarta a belügyminiszter váratlan rendelete, amellyel belenyúlt a hazai abortusz-szabályozásba.

Pintér Sándor belügyminiszter átírta a magzati élet védelméről szóló törvény végrehajtási rendeltének egyik utasítását, amely a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot módosítja. A hétfői Magyar Közlönyben megjelent jogszabály szeptember 15-től az abortusz elvégzését egy új feltételhez köti: a terhességet megállapító szakorvosnak igazolnia kell, hogy az érintett nőnek egyértelműen, azonosítható módon megmutatta a magzati életfunkciók működésére utaló jeleket, írja a Népszava

A szülészeti és nőgyógyászati szakma zavarát jelzi, hogy a lapunk által kérdezett vezető szakemberek közülük senki nem akarta kommentálni az új helyzetet. Nyilatkozott viszont Pusztai Erzsébet, aki annak idején, jobboldali kormány államtitkáraként eredményesen tartott egyensúlyt az öreg konzervatív férfi politikusok és a szülő korú nők érdekei között. Ahányszor csak szóba került az abortusz szabályozása, ő rendre azt helytelenítette: mindenki csak a nőkről beszél. Csakis a nő döntéséről arról, hogy neki hogyan kéne helyesen viselkednie szorult helyzetében, míg az apáról soha nincs szó, pedig neki is legalább akkora felelőssége van abban, hogy létrejött egy nem kívánt terhesség. Ráadásul gyakran a férfi dönt az abortusz mellett, "vetesd el!" felszólítással. A most életbelépő szabály – szerinte – azért is érthetetlen, mert a terhesség idejének megállapítására eddig is történt ultrahang vizsgálat. Továbbá megosztotta szakmai kérdéseit is: 

„Meg kell-e várni a szívhang megjelenését, ha a korai vizsgálatnál még csak a magzat jelenlétét lehet detektálni? Csak egyértelmű életfunkciókat mutató magzat esetén lehet megszakítást végezni? Ha nem fejlődik normálisan és nem jelennek meg az életfunkciók, akkor nem?”

– Mind a beteg érdekében, mind etikai szempontból támogatjuk ezt a változást  – kommentálta az új szabályt lapunknak Böszörményi-Nagy Géza, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottságának elnöke. – Az orvoslás egyik alapelve az élet védelme. Az élet az etikai kódexünkben megfogalmazottak szerint a fogantatástól kezdődik. Tehát a magzati élet már élet, amit nekünk, orvosoknak védenünk kell. Így mi mindenképpen amellett vagyunk, hogy az orvosnak kötelessége a terhesség megtartása érdekében érvelni. Ez eddig is gyakran megtörtént, csak nem volt kötelező. Az, hogy élő magzatról van szó, az a mindig elvégzett ultrahangvizsgálat során is látható.

Arra a kérdésünkre, hogy megítélése szerint az orvosnak szabad-e nyomást gyakorolnia az amúgy is krízis helyzetben lévő páciensére, Böszörményi-Nagy Géza azt válaszolta: semmiképpen nem kell nyomást gyakorolnia, de az orvosnak el kell látnia minden olyan információval, amely segíthet a döntésében. Tehát az információátadásnak az orvos részéről ilyen mértékűnek és minőségűnek kell lennie – mondta.

A MOK a nyilatkozat megjelenése után délután közleményt adott ki: 

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye: a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a MOK érvényes etikai kódexével és annak alapelvével, mert orvosként célunk minden emberi élet védelme.

Az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja: eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

Az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek. 

Ezért sajnáljuk, hogy az új szabály megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg. A MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére.

Ugyanakkor - nem csökkentve a kérdés jelentőségét - ismét jelezni kívánjuk, hogy az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

Tüntetés lesz az abortuszrendelet módosítása ellen

Két hét múlva lesz a demonstráció. A szervező Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait, írja a hvg.hu

A Patent Egyesület szerint a kormány évek óta nyirbálja alattomos módon a nők reprodukciós jogait. A Facebookon azt írják, hogy

2012 óta betiltották a műtétnél sokkal kíméletesebb abortusztabletta forgalmazását;

a műtét előtt előírt kötelező konzultációkon rendszeresen megszégyenítik és megpróbálják lebeszélni a terhességmegszakításra váró nőket;

a műtét során a méhszáj tágítását gyógyszer helyett fájdalmas módon, mechanikai eszközökkel végzik;

és mindeközben folyamatos az abortusz- és nőellenes hangulatkeltés.  

A Belügyminisztérium lapja szerint az abortuszmódosítást a Bábaszövetség is jóváhagyta, csakhogy az már nem is létezik

Papíron egyetlen külsős szervezettel konzultáltak az új irányelvről, ami előírja, hogy abortusz előtt minden nőnek meg kell hallgatnia a magzat szívhangját, írja a 444.hu

Ez a szervezet évek óta nem létezik, és a volt elnöke nem is támogatja a módosítást.

Az irányelvet tavaly frissítették legutóbb, elvileg három év múlva kellett volna, valamiért mégis sürgősnek látták beleírni ezt a részt.

Nem írták le, milyen kutatásokra támaszkodtak.

A mostani ajánlás azt a látszatot kelti, mintha a Bábaszövetség is jóváhagyta volna az abortuszmódosítást, ami a legjelentősebb változás a tavalyi verzióhoz képest. Nováky Rita, a Bábaszövetség korábbi elnöke a laptól tudta meg, hogy állítólag velük konzultálnak az újabb és újabb irányelvekről. Személyesen nem helyesli a mostani módosítást, mivel szerinte nem ilyen adminisztratív eszközökkel lehet csökkenteni az abortuszok számát.

Az irányelvet a miniszter tanácsadó szerveként működő Egészségügyi Szakmai Kollégium szülészeti-nőgyógyászati tagozata adja ki. A szöveg szerint csak két másik tagozattal (háziorvostan, gyermek alapellátás) egyeztettek, külsős szereplőket nem vontak be, se betegszervezeteket, se szakmai társaságokat, se független szakértőket.

További részletek a Népszava, a hvg.hu és a 444.hu cikkében. 

Legolvasottabb cikkeink